Januar-blogg
   Oppdatert 30.1.2018


Tirsdag 2. januar 2018

KONSERT MED HANS MAJESTET KONGENS GARDE

Samkonsert i Lillestrøm Kultursenter 10. desember 2017

Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps YouTube
Dirigent: Major Bjørn Bogetvedt

Richard Strauss, arr. King/Bogetvedt: Festmusik der Stadt Wien
Peter Tsjaikovskij, arr. Simensen: Rørfløytenes dans fra Nøtteknekkeren
Jacques Press, arr. H. Johnston/Fennell: Wedding Dance fra ‘Hasseneh’
Dizzie Gillespie, arr. Paul Murtha: A Night in Tunisia
Leroy Anderson, arr. Edwards: Bugler’s Holiday
Hiroki Takahashi: Waltz for Horns
Richard Fote: Bunch O’Bones
John Stevens, arr. Bjørn Bogetvedt: Power
Leroy Anderson: Sandpaper Ballet
Bent Fabricius Bjerre, arr. Lars Erik Gudim: Flåklypa Medley
Johannes Hanssen: Valdresmarsj

Lillestrøm Musikkorps YouTube
Dirigent: Trond Myhre

Steven Melillo: Godspeed
David Maslanka: Konsert for altsaksofon. I: Song: ‘Fire in the Earth’
- Solist: Maren Kristine Mørck
Viktor Widqvist: Under blågul fana
Leigh Harline: When You Wish upon a Star
Trad.: Deilig er Jorden (ekstranummer)

Tirsdag 2. januar 2018

MILITÆRKORPSENE DENNE MÅNEDEN (Klikk på bildet)

Luftforsvarets musikkorps Forsvarets stabsmusikkorps Kongelige norske marines musikkorps Sjøforsvarets musikkorps Forsvarets musikkorps Nord-Norge
Tirsdag 2. januar 2018

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE (Klikk på bildet)


Tirsdag 2. januar 2018

STEM FRAM NORGES NASJONALMARSJ FRA 8. JANUAR

I år er det Musikkorpsenes år. I den anledning har NMF lagt opp til en avstemning 8.-22. januar om Norges nasjonalmarsj på musikkorps.no. NMF legger ikke ut marsjene der før 8. januar, så hvis du vil høre dem allerede nå, finner du dem på nettet ved å klikke deg inn på NRKs «Musikk og treblås» for 16. desember (marsj 1-5) og 23. desember (marsj 6-10). Dette er marsjene du kan stemme på:

1. Johannes Hanssen: Luftforsvarets parademarsj
2. Oscar Borg: Den norske løve
3. Frederik Sjøldberg/Ole Olsen: Gammel jegermarsj
4. Oscar Borg: Kong Haakon den VIIs honnørmarsj
5. Johan Halvorsen: Bojarenes inntogsmarsj
6. Oscar Borg: Kronprins Olavs honnør­marsj
7. Erling Mostad: Dragonregiment nr. 3s (DR3s) honnør­marsj
8. Johannes Hanssen: Festmarsj
9. Johannes Hanssen: Valdresmarsj
10. Allan Johansson: Holmenkollmarsjen

Tirsdag 2. januar 2018

VET DU HVA ELLER HVEM SARTOR ER?

Alle som har vært litt vest for Bergen tror de vet godt hva Sartor er, men det er ikke sikkert alle visste det den gangen Fredrik Wilhelm Gomnæs skrev «Store Sartor marsj».
Og kanskje er det fortsatt mange som ikke vet at det er mer enn navnet på det store kjøpesenteret vi passerer på veien ut til Ågotnes og Kollsnes. I tilknytning til lydprøven og prøvepartituret har vi spekulert litt rundt grunnen til at Gomnæs valgte akkurat dette rare navnet. Helt sikkert er det at han ikke gjorde det til ære for kjøpesenteret!
Torsdag 4. januar 2018

FIRMAET NORSK NOTESERVICE ER HISTORIE

I en melding til Brønnøysundregistrene 12. desember 2017 ble Norsk Noteservice AS slettet i Foretaksregisteret (likvidert/avviklet uten konkurs) etter fusjon med bokforlaget Vigmostad & Bjørke AS. Ifølge en melding til det samme registeret ble Norsk Noteservice AS formelt overtatt av Vigmostad & Bjørke AS 4. januar i fjor, da det skjedde en vedtektsendring. Samtidig overtok Vigmostad & Bjørke AS også Stavanger-baserte Cantando Musikkforlag AS, som hovedsakelig selger kornoter.

Slettingen betyr ikke at tilbudet av noter fra det tidligere Norsk Noteservice AS forsvinner, bare at selskapet har opphørt som selvstendig firma. Etter det vi forstår, drives virksomheten videre fra de samme lokalene som før på Alnabru i Oslo, men nå under betegnelsen Noteservice, og notesalget slik vi er vant til gjennom nettbutikken Notebutikken.no.

Fusjon innebærer vanligvis en markert omlegging av driften, så vi vil nok få se en del endringer i tiden som kommer. Litt av bakgrunnen er en betydelig nedgang i driftsinntektene ifølge de innrapporterte regnskapstallene – fra nær 19 millioner kroner i 2011 til litt over 16 millioner kroner i 2016. Selskapet ble drevet med et lite overskudd i 2016, men de tre foregående årene ble regnskapet gjort opp med til dels betydelige underskudd. Det er tydelig at piratkopieringen og nedgangen i salget av papirnoter har rammet firmaet hardt i likhet med mange andre i musikkforlagsbransjen.

Norsk Noteservice AS ble etablert i 2002, da Warner/Chappell Music Norway AS avviklet salget av papirnoter i Skandinavia. Fire ansatte i Norge overtok den norske noteavdelingen og kjøpte senere opp en del mindre forlag, blant annet det svenske Lema Musikförlag.

Søndag 7. januar 2018

ET KNIPPE STORT SETT SVÆRT KJENTE MARSJER

«Messing og treblås» i NRK P1+ 6. januar var viet til kjente marsjer spilt av amerikanske og britiske korps:

Kenneth J. Alford: On the Quarter Deck - Band of Her Majesty’s Royal Marines
John Philip Sousa: The Washington Post - United States Marine Band
Kenneth J. Alford: The Standard of St. George - Band of Her Majesty’s Royal Marines
John Philip Sousa: King Cotton - United States Marine Band
Kenneth J. Alford: Colonel Boogie - Band of Her Majesty’s Royal Marines
John Philip Sousa: Semper Fidelis - United States Marine Band
Walter M. Kendall: Glorious Victory - Band of Her Majesty’s Royal Marines
John Philip Sousa: Easter Monday on the White House Lawn - United States Marine Band
John Philip Sousa: Manhattan Beach - United States Marine Band

Tirsdag 9. januar 2018

I ÅR BLIR NM STRØMMET PÅ LIVESTREAM.COM

NMF vil gjøre sendingene fra NM i brass og janitsjar mer tilgjengelig for alle, også for seere i utlandet, og forlater derfor betalingskanalen TV 2 Sumo. I motsetning til mange andre har NMF ikke valgt YouTube, men Livestream.com, trolig fordi de der kan velge om sendingene skal være gratis eller strømmes mot betaling. Vi blir lovt at alt fra konkurransene skal være gratis, men at de vil ta betalt for å vise festkonserten med premieutdeling. I tillegg blir opptakene liggende hos Livestream.com og kan tittes på etter at NM er ferdig.

Vi blir også lovt at den tekniske kvaliteten på sendingene vil være like god som i fjor, og at den samme lydteknikeren blir brukt i år. Dermed håper de nok å unngå den kjedelige fiaskoen vi opplevde i NM janitsjar for noen år siden, da lyden på opptakene av mange av korpsene ble fullstendig spolert av tekniske problemer.

Omleggingen innebærer også at mer av aktiviteten i Korps-Norge blir vist. I tillegg til NM brass 9.-10. februar og NM janitsjar 16.-17. mars vil også VM drill 28. mars-1. april på Lillehammer og NMFs landsmøte i Trondheim 27.-29. april bli sendt direkte. NMF antyder at den nye løsningen kan føre til at vi vil få oppleve stadig mer strømming av korpsmusikk. La oss håpe at de senere kan tenke på å strømme for eksempel fra enkelte av de regionale konkurransene og fra konserter med de regionale ungdomskorpsene, kanskje også fra arrangementer som Hellsymposiene.
Onsdag 10. januar 2018
 


Søndag 14. januar 2018

INNSPILLINGER FRA ET ELDRE JUBILEUM

I NRKs «Messing og treblås» 13. januar presenterte Rune Alstedt opptak med Central Band of the Royal Air Force dirigert av Eric Banks fra albumet «The Central Band of the Royal Air Force: 70 years» (Bandmaster BNA 5009), som ble utgitt til korpsets jubileum i 1990. CDen med en del flere innspillinger kan kjøpes brukt fra Amazon.com.

Aram Katsjaturian: Konsertmarsj
Ron Goodwin: Those Magnificent Men in their Flying Machines
Eric Banks: Oor Wullie (marsj skrevet til Edinburgh Military Tattoo i 1985)
Maurice Jarre: Musikk fra filmen «Lawrence of Arabia»
Eric Banks: Four Caballeros (solo for fire trompeter)
Bedrich Smetana: Marsj og Komediantenes dans fra «Den solgte brud»
Walford Davies/George Dyson: The Royal Air Force March Past

Mandag 15. januar 2018

KORPSENTUSIAST HAR IKKE LAGT BORT KORNETTEN

For ett år siden var Asbjørn Kleven (81) alvorlig syk med lymfekreft, men i helga var han på nytt klar for å delta i kornettrekka på nyttårskonserten med Hasund og Dimnøy Ungdomskorps og Musikklaget Ulf. Det kan vi lese i Vikebladet, som kommer ut i Ulsteinvik i Møre og Romsdal.

– Jeg startet opp igjen i fjor høst, kan han fortelle. Det er jo kjekt å bruke hodet til noe når man har erfaring! Det mener han at han har etter å ha spilt i 75 år. Han var bare sju år gammel da brødrene hans lot ham få prøve en ventiltrombone. Det ble starten på et langt liv med korpsmusikk. Etter hvert gikk han over til trompet og kornett og var så ivrig at han ofte måtte øve i naustet eller i hønsehuset for at mora hans skulle få fred.

Han sier at med god planlegging lot det seg gjøre å kombinere musikkinteressen med familielivet, ikke minst fordi kona tok seg av det meste som skulle gjøres hjemme. Dermed fikk han tid til korpsøving på mandag, øving med fellesorkesteret tirsdag, blandet kor onsdag, mannskoret torsdag og ny korpsøving fredag. – Og så var jeg mange ganger tilbake på jobb på familiebedriften Kleven Verft om kvelden etter øvingene, forteller han.

Asbjørn Kleven var med på å stifte Hasund og Dimnøy Skulekorps i 1970. Da det ble vanskelig for korpset å skaffe dirigent, tok han på seg oppgaven selv – bare for ett år, trodde han. – Men faktisk var jeg dirigenten deres i 13 år, sier han og ler.

Nå er han eldst av alle musikerne i Hasund og Dimnøy Ungdomskorps og Musikklaget Ulf. Med seg i korpset har han to døtrer og to barnebarn. – Jeg tror faktisk de andre setter pris på meg – jo, det tror jeg faktisk, legger han til og blir litt mer alvorlig, kan vi lese i intervjuet som Linda Eikrem har gjort med ham for Vikebladet.

Søndag 21. januar 2018

STORBANDLÅTER FRA MARINEMUSIKKENS STORBAND

Programleder Rune Alstedt innledet «Messing og treblås» 20. januar med å si at mange korps utover landet enten har startet eller tenker å starte storband. Som inspirasjon for disse var dagens program fylt med storbandmusikk spilt av storbandet til Marinemusikken, et korps som har eksistert siden 1820, først i Stavern og siden 1850 i Horten. Dirigent og også arrangør av låtene var Lars Erik Gudim, og solist på klarinett og sax var Harald Bergersen – alt sammen hentet fra CDen «Waltz For You» (MM10062), utgitt i 2004. Første låt var «My Favorite Things» av Richard Rodgers fra musikalen/filmen «Sound of Music» (1959/1965). Deretter fulgte «Speak Low» av Kurt Weill fra musikalen «One Touch of Venus» (1943), «Meus melhores momentos» av Erineu Edson Maransi, «Waltz 4 U» av Harald Bergersen og «No More Blues» av Antonio Carlos Jobim. Phonofile (som i fjor ble overtatt av det multinasjonale amerikanske selskapet The Orchard) har lastet opp hele albumet på YouTube. Alternativt kan albumet kjøpes og lastes ned med lyd enten i MP3 eller FLAC-kvalitet fra Phonofile-eide Klicktrack Music Store.

Mandag 22. januar 2018

NÅ ER NORGES NASJONALMARSJ KÅRET

I anledning Musikkorpsenes år arrangerte NMF en avstemning om Norges nasjonalmarsj på musikkorps.no. Den ble avsluttet i dag kl 10. Alle som tenkte at det måtte bli Gammel jegermarsj, tok grundig feil, for her har du resultatet av avstemningen:

1. Johannes Hanssen: Valdresmarsj – 33,3 % av stemmene
2. Trad.: Gammel jegermarsj – 16,9 %
3. Oscar Borg: Den norske løve – 14,5 %
4. Oscar Borg: Kronprins Olavs honnørmarsj – 13,8 %
5. Johan Halvorsen: Bojarenes inntogsmarsj – 9,3 %
6. Allan Johansson: Holmenkollmarsj – 5 %
7. Oscar Borg: Kong Haakon den VIIs honnørmarsj – 3,1 %
8. Erling Mostad: D.R. 3s honnørmarsj – 3,1 %
9. Johannes Hanssen: Luftforsvarets parademarsj – 0,5 %
10. Johannes Hanssen: Festmarsj – 0,5 %

Som vi ser, stemte dobbelt så mange på Valdresmarsjen som på Gammel jegermarsj. Det er kanskje ikke så rart, fordi den blir jo tatt med på de fleste listene og innspillingene med verdens beste marsjer. De to siste på lista fikk nesten ingen stemmer (NMF har ikke opplyst antallet). Hvor mange kan med hånden på hjertet si at de har hørt eller spilt disse to eller noen gang sett notene? Et litt merkelig valg å ta dem med i avstemningen. Johannes Hanssen får nok fortsatt finne seg i å være en «one hit composer».

Tirsdag 23. januar 2018

MILITÆRKORPSENE SKULLE BESTÅ, MEN NÅ KUTTES DET

To av militærkorpsene skulle fjernes for å spare penger. Det fikk Stortinget forhindret for to år siden. Men innsparingsiveren har ikke forsvunnet. Klassekampen kan fortelle at de fem militærkorpsene vil være underfinansiert med 24,5 millioner kroner i år. Dette går fram av en konsekvensanalyse som Forsvarets musikk har gjennomført av årets budsjettildeling. Etter planen skal tolv årsverk bort innen årets utløp.

– Hvis disse kuttene blir gjennomført, vil korpsene ikke lenger ha mulighet for å arrangere konserter på samme nivå som i dag. De vil ikke engang ha råd til å leie inn dirigenter eller eksterne solister, sier Hans Ole Rian, leder for Musikernes Felles­organisasjon (MFO).

Tillitsvalgt i Norges Offisersforbund, Ola Ellefsen, som også er tubaist i Luftforsvarets musikkorps i Trondheim, synes det er paradoksalt at regjeringen i Musikkorpsenes år bidrar til å svekke landets forsvarskorps.

Om lag 40 prosent av landets profesjonelle blåsere og slagverkere er ansatt i et av forsvarskorpsene, ifølge MFO. De fleste av de 153 musikerne har tatt utdanning i musikk med mastergrad eller tilsvarende.

I langtidsplanen for Forsvaret har Stortinget lagt til grunn at Forsvarets musikk skulle videreføres på samme nivå som før. Et flertall med de rødgrønne partiene og KrF presiserte under behandlingen av statsbudsjettet i fjor at verken antall årsverk eller antall korps skulle røres. – Det er på tide at Stortinget avklarer hvem det er som faktisk bestemmer over disse bevilgningene, om det er stortingsflertallet eller forsvarssjefen, sier Hans Ole Rian til Klassekampen.

– Regjeringen har ikke fulgt opp et soleklart vedtak og må holdes ansvarlig for det, påpeker Freddy André Øvstegård, kulturpolitisk talsperson i SV. Han krever at bevilgningen til Forsvarets musikk blir synliggjort som en egen post på stats­budsjettet og ikke ender opp som en salderingspost for forsvarssjefen. Imidlertid er Forsvarsdepartementet ikke enig i at Stortinget har lagt til grunn at det ikke skal kuttes i antall årsverk i korpsene.
Onsdag 24. januar 2018
 


Noen korps legger størst vekt på julekonsertene, mens det for andre er nyttårskonsertene som er det viktigste på denne tiden av året. Det siste gjelder ihvertfall Bømlo Janitsjar, som denne helga arrangerte sin 23. nyttårskonsert, altså en konsert som etter hvert er blitt en fast tradisjon.

Tro mot tradisjonen var også en del av repertoaret, som omfattet blant annet «Champagnegalopp» av Lumbye, «Radetzky-marsj» av Strauss som på Wienfilharmonikernes nyttårskonsert, og «Auld Lang Syne», et tradisjonelt nyttårsinnslag vi har overtatt fra britene.

Sangsolister må det selvsagt alltid være på en skikkelig korpskonsert, og årets konferansier, Øystein Kausrud, bidro både med Frank Sinatra-klassikeren «Fly Me to the Moon» og Erik Byes «Blå salme». I tillegg framførte ti år gamle Mathilde Wiik på imponerende vis sangen «Tomorrow» fra musikalen «Annie».

Andre publikumsvennlige innslag vi kan notere oss fra årets nyttårskonsert, er avspillingen av «Feuerfest» med Audun Sandvik som solist på hammer og ambolt, samt demonstrasjonen av en dataprogrammert og selvspillende kornett, hvis vi skal tro reportasjen i Bømlo-Nytt. Utdelingen av kommunens ildsjelpris til medlemmene av en speidergruppe sto også på programmet.

– Like trivelig som alltid. En fin kombinasjon av god musikk og skjemt. Sånt liker vi, var kommentarene fra noen av publikum.

Torsdag 25. januar 2018

DE VIL TIL NM I DRILL VED Å SAMLE FLASKER

Avisa Søvesten, som kommer ut i Kyrksæterøra i Hemne kommune (i nye Trøndelag fylke), skriver om ni jenter i Sodin drill som ønsker å delta på NM i korpsdrill, som blir arrangert under Landsfestivalen i Bergen fra 29. juni til 1. juli i år. Problemet for jentene er at flybilletter og overnatting blir nokså dyrt, og de mangler penger.

Derfor planlegger jentene å gå fra hus til hus i februar og spørre sambygdingene om tomflasker som kan pantes. Selvsagt vil penger fra velvillige sponsorer som kan sende dem noen små beløp med Vipps, også være et kjærkomment bidrag til den slunkne kassen. En del regner gruppen med å bidra med selv.

Drillgrupper har som kjent langt mindre å rutte med enn musikkorpsene de opptrer sammen med. For drilljentene i Kyrksæterøra holder pengene til de vanligste aktivitetene, som er 17. mai og UKM (Ung Kultur Møtes, til 2014 kalt Ungdommens kulturmønstring). Men i år ville altså lederne satse litt mer og gi medlemmene nye opplevelser ved å la de ni eldste i troppen delta i NM, selv om det koster en god del ekstra.

NM i drill vil foregå over tre dager i Sotra Amfi i Fjell kommune utenfor Bergen. Til konkurransen er over 90 drillgrupper med tilknytning til 37 korps påmeldt hittil. Siste frist for påmelding er 1. februar.

Fredag 26. januar 2018

VILLIGE UNGE SPILTE JAZZ-SOLO UTEN Å NØLE

Hemnes og Korgen Skolemusikkorps i Nordland har for tredje året på rad samarbeidet om å arrangere UngJazz. Avisa Hemnes skriver at de innleide instruktørene Kåre Nymark på trompet og Webjørn Sæter på saksofon var begeistret over å få komme til Hemnes fra Langevåg på Sunnmøre for å lære litt over 30 ungdommer å tenke musikk på en ny måte.

– Det er tøft, det svinger, og det er fullstendig «anti-korps», hvis man lener seg på gamle klisjéer om hva korps «er» og «kan/skal» gjøre, skriver Ulf Skjæran i en tresiders reportasje i den samme avisa fra seminaret sist helg.

Han siterer også Kåre Nymark, som sier: – Når du ikke har noter, kommer du nærmere instrumentet, og du blir dermed bedre til å spille på det. Da tør du også å slippe deg mer løs, for eksempel med å improvosere en solo.

– Noen som har lyst til å spille solo på denne, spør Nymark mens de øver på «Wise Guy», og fem-seks armer fyker umiddelbart i været. Dette ville nok ikke ha skjedd i et voksenkorps, sier en av de faste dirigentene som hører på. Der ville nok de aller fleste ha prøvd å gjøre seg så usynlig som mulig. Men når du er yngre, så tør du!

Som avslutning på seminarhelga fikk deltakerne framføre de tre nokså kompliserte jazz- og blues-låtene de hadde lært til stor applaus fra en fullsatt aula på Hemnes sentralskole. I tillegg deltok sju av aspirantene som både fikk illustrere et eventyr med hver sin trompetlyd og spille en melodisnutt som Nymark og Sæter improviserte over.

Søndag 28. januar 2018

UNDERHOLDINGSMUSIKK MED HV 02 MUSIKKORPS

I NRKs Messing og treblås 27. januar fikk vi høre et opptak (også sendt i januar 2017) av en konsert i Store Studio med HV 02 Musikkorps dirigert av Andreas Hanson. Det er et forsvarskorps vi ikke hører så mye fra. Korpset består for en stor del av dimiterte musikere fra HMKG. Først på programmet sto ikke overraskende «Heimevernsmarsjen» av Ragnvald Egge. Han jobbet 46 år i Forsvarsdepartementet og skrev flere musikkstykker, ofte tilegnet etater innenfor Forsvaret. Korpset fortsatte med George Gershwins «An American in Paris» og Harald Sæveruds mest kjente komposisjon, «Kjempeviseslåtten», skrevet i 1943 og dedisert til «Heimefrontens store og små kjempere». I en helt annen sjanger er storbandversjonen av «Mack the Knife» (1928) fra «Treskillingsoperaen» av Kurt Weill og med tekst av Berthold Brecht, som her ble sunget av Reidun Sæther. Hun var også solist på «Climb Every Mountain» fra «Sound of Music» av Richard Rodgers og «At Last» av Mack Gordon og Harry Warren fra filmen «Sun Valley Serenade» (1941). Konserten ble avsluttet med svenskemarsjen «Fanvakten» (1916) av Knut Ekström.

Tirsdag 30. januar 2018

DET BLOMSTRER IKKE FOR KORPS PÅ BLOMSTERØYA

– Gi korpset en sjanse, sier et medlem av styret i Kråkerøy Skolekorps i Fredrikstad til avisa Demokraten. Nå er det bare åtte musikere igjen, og for første gang siden stiftelsen i 1963 skal korpset ikke spille i gatene på Blomsterøya (som Kråkerøy kalles lokalt) eller i byen 17. mai. I stedet blir løsningen at skolekorpset får sitte og spille på utvalgte steder som f.eks. ved Solliheimen, som er sykehjemmet på Kråkerøy.

– All erfaring viser at det er mulig å løfte korps som sliter oppover og framover igjen, sier dirigenten, Cato Angelsen. Nå tar styret et initiativ for å kalle inn til et rekrutteringsmøte på Rød skole for å forklare at korps er noe annet og langt mer enn strevsom dugnad for foreldrene. I tillegg blir det lagt om til bare messing­besetning, for da blir det enklere å finne musikkstykker som passer, forklarer dirigenten.

Uten Kråkerøy Skolekorps i gatene og med et allerede nedlagt Fredrikstad Janitsjar (tidligere Fredrikstad Musikkorps og Kråkerøy Musikkorps) er det en viss fare for at barnetoget på Kråkerøy nasjonaldagen må gå uten korps. Hvis det da ikke skulle lykkes å stille et prosjektkorps av frivillige – det såkalte «Blomsterøy­korpset».

Ellers er en stor by som Fredrikstad godt forsynt med driftige skolekorps og voksenkorps i flere bydeler som Borge, Lisleby og Gressvik, så i sentrum av byen vil det nok heller ikke i år mangle korpsmusikk 17. mai. Byen har også Fredrikstad Janitsjarskole, som er et samarbeid mellom tre tidligere skolekorps: Fredrikstad jente- og guttemusikkorps, Trara Skolekorps og Trosvik Skolekorps.