April-blogg
   Oppdatert 27.4.2018


De militære tattooene samordner nå forestillingene sine bedre enn før, fordi det blir stadig færre militærkorps som kan by på opptredener som trekker et stort publikum. Da gjelder det å utnytte de ressursene man har på best mulig måte og la de gå på omgang. Det ser vi ved at Royal Edinburgh Military Tattoo sender et utvalg av sine sekkepipespillere, trommeslagere, dansere og felespillere til Oslo Spektrum nå i april.

Behovet for varierte innslag er blitt så stort at tattoen i Edinburgh har dannet flere egne grupper kalt Pipers Trail, Tattoo Dance Company og den felespillende Hjaltibonhoga, som kan framføre både tradisjonell og moderne skotsk musikk. Det er ikke helt det de fleste forbinder med militærmusikk, men som sagt – noe må de ansvarlige arrangørene fylle showene med når militærkorpsene blir færre, samtidig som god og spektakulær underholdning kreves for å få folk til å fylle tribunene.

Behovet for samordning er forståelig for å få en gruppe som Lochiel Marching Drill Team fra New Zealand – 24 timer unna med fly – til å opptre på fire forestillinger i Spektrum. Det er en tropp med 24 kvinner som reiser over hele verden og framfører drillprogrammet sitt med fantastisk presisjon. Det er visst 12 år siden de sist var her i landet.

En annen spektakulær gruppe som reiser verden rundt, er Top Secret Drum Corps fra Sveits. De byr på koreografert tromming i mange varianter, med og uten flammer og lyseffekter, som en moderne versjon av de militærhistoriske trommetradisjonene. I år blir de også å se i Basel Tattoo 18.-28. juli og Royal Edinburgh Military Tattoo 3.-25. august. Der blir det forresten ingen norsk deltakelse i år.

Ellers er de mest eksotiske deltakerne i Spektrum The 21st Grey Coats Batallion Fife and Drum Corps fra Basel (ikke USA) i sine historiske amerikanske uniformer fra kolonitiden, det løpende fanfarekorpset Fanfara Bersaglieri fra Bedizzole i Italia, United States Marine Corps Silent Drill Platoon med sin stille geværdrill, The United States Army Field Band og The Marine Band of the Royal Netherlands Navy, som er et av verdens fremste blåseorkestre.

De nordiske innslagene består av Den Kongelige Livgardes Musikkorps fra Danmark, Livgardets Dragonmusikkår, som er et ridende militærmusikkorps fra Sverige, Den kongelige norske marines musikkorps, som inntar scenen, Forsvarets stabsmusikkorps, og som vanlig sist ut i Spektrum Hans Majestet Kongens Gardes 3. gardekompani med deler av sitt drillprogram.

Tirsdag 3. mars 2018

MILITÆRKORPSENES KONSERTER (Klikk på bildet)

Luftforsvarets musikkorps Forsvarets stabsmusikkorps Kongelige norske marines musikkorps Sjøforsvarets musikkorps Forsvarets musikkorps Nord-Norge

Tirsdag 3. april 2018

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE (Klikk på bildet)


Tirsdag 3. april 2018

ALFORD SPILT AV DET NEDLAGTE FMKØ

Programleder Rune Alstedt ga oss den ukentlige dosen «Messing og treblås» i NRK 31. mars, selv om det var påskeaften. Vi fikk høre fra en CD med Alford-marsjer som Forsvarets Distriktsmusikkorps Østlandet spilte inn i 1995 med Ingar Bergby som dirigent. Som kjent ble dette korpset nedlagt alt i 2003 og fortsetter i dag som Det Norske Blåseensemble i Halden. CDen «The Great Little Army» er forresten fortsatt å få hos Plateselskapet. De kjente og kjære marsjene vi fikk høre, var «Holyrood», «Eagle Squadron», «On the Quarter Deck», «Army of the Nile», «The Thin Red Line», «The Middy», «Cavalry of the Clouds» og «Colonel Bogey». Alt ble spilt med stor presisjon og god dynamikk av dette kvalitetskorpset som Forsvaret ikke så seg råd til å beholde, og som nå må kjempe hvert år om bevilgninger fra stat (70 prosent) og fylke og kommune (30 prosent). Det ble svært kritisk i 2014, da det som enkelte kaller den fattige «småkranglebyen» Halden ville spare penger og nektet å være med og dele på utgiftene. Med nød og neppe greide kommunestyret likevel til slutt å bli enige om at de ville beholde blåseensemblet.

Tirsdag 3. april 2018

PARODISK VERDENSMESTERSKAP I DRILL

I påskehelga var NMF vertskap for det som ble kalt VM drill i Håkons hall på Lillehammer. Det hele ble strømmet på livestream.com. Det burde de nok ikke ha gjort hvis de ville unngå kritikk fra oss hjemme i sofaen. For hva slags konkurranse var dette egentlig? Kvaliteten på deltakerne gjorde at det minnet mest om et kretsmesterskap i rytmisk (sports)gymnastikk, ikke et verdensmesterskap i korpsdrill.

Vi leser på nettet at korpsdrill hører under NMF, mens sportsdrill hører under Norges Turn- og Gymnastikkforbund. Men var dette korpsdrill? Alt foregikk jo til likegyldig popmusikk! Og med mange utøvere som ikke hadde øvd nok med drillstav på forhånd og trolig ikke drillet med korps i det hele tatt! Verdensmesterskap? Her må NMF virkelig gå i seg selv og seriøst vurdere hva de stiller seg bak.

Det er heller ikke lett å forstå hva dette med drill eller «twirling» innebærer internasjonalt, fordi det fins også noe som heter «batton twirling» og virker som et mer aktivt forbund. De arrangerer verdensmesterskap i drilling senere i år i Florida. Grunn til å være forvirret?

Bedre ble det ikke av at chatten foregikk i sin helhet på nederlandsk – ihvertfall mens vi gadd å se på. Det kan NMF selvfølgelig ikke klandres for. Men det sier vel litt om hvilken sær liten gruppe det ble holdt «verdensmesterskap» for på Lillehammer!

Tirsdag 3. april 2018
 

Det nordligste av de fem profesjonelle musikkorpsene i Forsvaret har hatt mange ulike navn opp gjennom tidene:

6. brigades musikkorps fra opprettelsen i 1911
6. divisjons musikkorps fra 1917
Forsvarets distriktsmusikkorps Nord-Norge
Forsvarets musikkorps Nord-Norge (FMKN)

Nå har korpset fått nytt navn – Hærens musikkorps. Det markerer at korpset blir knyttet enda nærmere Hæren, som de for øvrig alltid har hatt et svært godt samarbeid med på grunn av plasseringen i Harstad.

Navnebyttet blir feiret med en musikalsk festkonsert som vil bli holdt tre steder, men bare konsertene 10. april i Kulturfabrikken Sortland og 13. april i Harstad kulturhus vil være åpne for publikum. Konserten i Istindportalen Bardufoss 12. april er et lukket arrangement.

Med seg på de tre konsertene har korpset komikeren og sangeren Espen Beranek Holm, som også er kveldens konferansier. De som kommer på konsertene, blir lovet et humoristisk skråblikk på korpset og alt det står for. Programmet for kvelden er ikke gjort kjent, men vi forstår at det vil bli preget både av historiske tilbakeblikk og klassiske verker som viser bredden og kapasiteten til det nye Hærens musikkorps.


Torsdag 5. april 2018

TO GANGER INNSPILT PÅ CD – OG HER ER NOTENE

En glemt korpsklassiker gjenoppsto denne påska: Slått av Ole Hjellemo. Stykket er innspilt på CD to ganger, men notene har ikke vært å få tak i på svært lenge, hvis da korpset ikke skulle ha tatt vare på en nokså gammel og i flere betydninger litt blek kopi i arkivet. I sin nye og moderniserte drakt skinner komposisjonen som aldri før, og utfordringene er likt fordelt i alle instrumentgruppene. En god klassiker helt uten på- og etterslag, selv for hornene! Kanskje noe også for ditt korps?
Mandag 9. april 2018

BRITISKE BRASSBAND I GOD GAMMEL FORM

7. april hadde programleder Rune Alstedt besøk i studio av tidligere NRK-medarbeider Jan Eriksen, som presenterte et opptak av engelske brassband. Opptaket var fra en konsert i 1987 for å feire 85-årsdagen til den britiske brassband-legenden Harry Mortimer (1902-1992). Ved denne anledningen dirigerte han et «massed band» som besto av Black Dyke Mills Band (i dag uten Mills i navnet), Besses o’ th’ Barn Band og Yorkshire Imperial Metals Band (nå uten Metals). Først hørte vi en transkripsjon av ouverturen til Arthur Sullivans erkebritiske operette «Yeomen of the Guard», som er en kjærlighetshistorie lagt til Tower of London. Så spilte Robert og Nicholas Childs en virtuos duett på euphonium i «Moto perpetuo», egentlig en fiolinetyde av Paganini. «Våren» av Grieg ble vakkert framført i et arrangement av Pat Ryan. Fire kornettister i Black Dyke Mills Band var solister i «Humlens flukt» av Rimskij-Korsakov – virtuost, men også litt kuriøst. «The Lost Chord» gav oss god, gammel brassband-klang. Siste nummer var «Pomp and Circumstance March No. 1» i Elgars eget arrangement for brassband.
Mandag 9. april 2017
 
LILLEHAMMERREVELJEN OVERSTÅTT

Den årlige Lillehammerreveljen gikk av stabelen alt 7. april i stedet for i slutten av måneden. Det betyr at HMKG har hatt svært kort tid til å øve inn drillprogrammet i år. Som vanlig så tidlig i sesongen var noen småfeil her og der ikke til å unngå, men alt i alt presenterte de et godt gjennomført program, noe vi kan se på YouTube. Med ekstra øving fram til Norsk militær tattoo 20.-22. april vil nok årets musikk- og drilltropp vise at de tar godt vare på tradisjonene.

HMKG har alltid besøk på Lillehammerreveljen, og i år var det først og fremst grunn til å berømme det danske Søværnets Tamburkorps, som med sine rundt 20 fast ansatte musikere viste oss at drill kan være noe annet og mer løssluppent enn det stramme opplegget til HMKG.

I tillegg opptrådte Strømsgodset Musikkorps fra Drammen, Drum Ladies fra Kongsvinger og Lillehammer Veterankorps, som hadde med seg Kringsjå drilltropp.

Tirsdag 10. april 2017
 
ÅRETS TATTOO I EKSJÖ AVLYST

Eksjö International Tattoo har avlyst årets forestillinger 9.-11. august. Der skulle HMKG være det store trekk­plasteret. I Smålands-Tidningen kan vi lese at arrangøren, med svensk militærmusikks grand old man Torgny Hanson i spissen, i tillegg til HMKG bare greide å booke Hemvärnets Musikkår Eksjö og Marinens Ungdoms­musikkår, et nordirsk trekkspillorkester og noen sekkepiper fra England.

De mange internasjonale deltakerne på tattooen i finske Hamina (Fredrikshamn) uka i forveien klarte de åpenbart ikke å få med seg. Kanskje de ble for dyre. Dessuten fikk nok arrangøren erfare at det er ugunstig med et lite tattoo i en mindre svensk by midt under Royal Edinburgh Military Tattoo 3.-25. august. Bad timing.

Så får vi se om de små tattooene annethvert år i Ystad og Eksjö har noe for seg heretter. Begge blir arrangert på et lite torg med begrenset tribunekapasitet og med stort sett private sponsorer. Og dessuten: «Det är skitjobbigt», som arrangøren i Eksjö sier med ettertrykk til Smålands-Tidningen.

Tirsdag 10. april 2017
 
SVENSKE DIRIGENTER VENDER HJEM

Forsvarets stabsmusikkorps mister sin musikkdirektør Andreas Hanson, som de har hatt siden april 2014. Nå er han utnevnt til musikdirektör for Arméns musikkår i Stockholm fra 1. august.

Andreas Hanson etterfølger Mats Janhagen, som har vært dirigent for Arméns musikkår siden 1989, med andre ord i nesten 30 år. Tidligere har Hanson blant annet vært dirigent og kunstnerisk leder for Marinens musikkår 1998-2010 og undervist i direksjon ved Kungliga musikhögskolan i Stockholm 1996-2008 i tillegg til å ha dirigert en rekke andre orkestre.

I fjor sa broren Alexander Hanson takk for seg i Forsvarets musikkorps Nord-Norge (nå Hærens musikkorps) for å overta Marinens musikkår i Karlskrona, som altså Andreas Hanson har ledet tidligere.

Dermed har våre forsvarskorps på kort tid mistet to fremragende dirigenter. Det er nok alltid slik at svenske dirigenter heller vil fortsette karrièren i hjemlandet enn i vårt land, men kanskje har det også spilt en rolle hvordan de norske militærkorpsene blir ledet. Det er ihvertfall grunn til å stille spørsmålet.

Mandag 16. april 2018

HMKG KONTINGENT 1998 I OPPTAK

I NRKs «Messing og treblås» 14. april fikk vi et gjenhør med HMK Gardes musikkorps slik det låt for 20 år siden. Det var 1998-kontingenten som under sin dirigent Ivar Andresen spilte noen av musikkstykkene som ble utvalgt til den årlige CDen som hver kontingent etterlater seg som et minne. CDen fra dette året, «The Amazing King’s Guard», kan fortsatt kjøpes på nettet eller lastes ned fra bl.a. Spotify og iTunes. Programmet ble innledet med en litt uvanlig svenskemarsj, «Admiral Lundvall» av Egon Kjerrman. «Highland Cathedral», som faktisk ikke er skotsk, men skrevet av tyskerne Ulrich Roever og Michael Korb i 1982, ble spilt sammen med sekkepiper. «A Tribute to Lionel» var André Waignein sitt minne om jazz-vibrafonisten Lionel Hampton og samspillet med Benny Goodman i form av flotte soloer for vibrafon og klarinett. Flere solister fikk slippe til i «Flying Trumpets» av Eddy Geeraerts. I «Les Brown in Concert, for band» av Manfred Schneider fikk HMKG vist at de også tidligere kunne låte som et storband. Til slutt ble vi presentert en gjenganger for HMKG, «Kong Frederik den IX’s honnørmarch» av Kai Nilsen.
Onsdag 18. april 2018
 


– Det ser helt forferdelig ut her i Skien sentrum med masse hull og stygge snublekanter
midt i veibanen. Vi kan ikke akseptere slike forhold. Jeg går så langt som å si at vi nekter
å spille på de verste stedene om det ikke repareres, sier leder i Borgestad musikkorps,
Finn Forsberg til nrk.no.

– Vi ønsker oss alltid fine veier, for det gir ekstra god musikk, sier Finn Arne Dahl
Hansen, som er daglig leder i Norges Musikkorps Forbund Region Sør.

I Skien kommune er de helt innforstått med at mange av veiene er ødelagt etter årets
tøffe vinter. Senioringeniør i avdelingen for drift og anlegg i kommunen, Bjarne Skauen,
bedyrer at de gjør alt de kan for å rekke å reparere mest mulig før nasjonaldagen.
– Jeg forstår at noen korpsmusikanter er bekymret, men det kommer til å gå bra, sier han.
Foreløpig er de i gang med å sope opp all sanden som er strødd i vinter. Deretter vil de gå
gjennom ruten for 17. mai-toget og sikre at gatene er i orden før nasjonaldagen.

På sin side peker Forsberg på at det verste som kan skje, er om barn snubler i hullene
og skader seg. Hvis instrumentet går først i bakken, ryker det fort en tann eller to,
mener han. – I tillegg bærer vi på instrumenter som koster tusenvis av kroner, sier
Forsberg, som har spilt i korps siden han var seks år gammel, noe som betyr snart 50 års
erfaring som korpsmusikant.

Mandag 23. april 2018

ØSTENSJØ JANITSJAR FEIRER 50 ÅR

De som ikke allerede hadde gitt seg i vei for å nyte årets Norwegian Military Tattoo i Oslo Spektrum, kunne i «Musikk og treblås» 21. april høre en konsert som nylig var innspilt i NRKs Store studio med Østensjø Janitsjar under sin dirigent Sverre Wessel Caspersen i anledning korpsets 50-årsjubileum. «Florentinermarsj» av Julius Fučík i et svingende arrangement fikk innlede konserten. Begynnelsen av «Drottningholmsmusiken» av Johan Helmich Roman dannet en slående kontrast. Så skiftet det brått til en helt annen stemning med «Har du fyr?» av Ola Bremnes, spilt instrumentalt. Hvis vi ikke hørte feil, var det Øivind Strands arrangement. Mer norsk fulgte i Idar Torskangerpolls arrangement av «Blåmann, Blåmann». Marsjer hører selvfølgelig med på en slik jubileumskonsert, og en lite spilt norsk sådan ble tatt frem fra glemselen: «1. brigades parademarsj» av Oscar Borg. Og sannelig ble det ikke mer norsk i form av Jan Magne Førdes kjente «Bruremarsj». «Serenade» av Derek Bourgeois i finurlig 11/8 takt og en annen norsk marsj, «SS Norway» av Frode Thingnæs, avsluttet konserten. Takk for det, Østensjø Janitsjar!
Mandag 23. april 2018
 


Avisa Demokraten i Fredrikstad kan fortelle at Torp Musikkorps fyller
100 år i 2020 og har i den forbindelse satt i gang et utviklingsprosjekt
de kaller «voksenopplæring».

De ønsker å få med flere enn de 20-30 som spiller i korpset i dag.
– Det er mange der ute som har hatt en drøm om å spille et instrument,
men har vært opptatt med andre ting i livet og ikke fått muligheten til
å utvikle talentet sitt, sier dirigent Gisle Haus.

Nå ønsker korpset velkommen voksne fra 19 år og opp til, ja, si 70 og
mer. Kriteriet er at de må kunne klare å komme seg til øvingslokalet.
Og helst være i såpass god form at de kan marsjere. Ellers er det lysten
til å spille som teller.

Dirigenten mener de holder et moderat nivå i musikken, slik at de setter
musikkglede og samhold over perfeksjonisme. – Ambisjonen er ikke å
spille på konkurransenivå, men heller dyrke fram talenter og musikalitet
på et passende nivå for den enkelte, sier han.


Onsdag 25. april 2018

FORBUNDETS JUBILEUMSKONSERT 29. APRIL

Siste søndag i april går Norges Musikkorps Forbunds jubileumskonsert av stabelen i Den Norske Opera & Ballett i anledning Musikkorpsenes år og 100-årsjubileet for forbundet.

Tidspunktet for konserten er søndag 29. april kl 18. Billetter kan kjøpes her.

De som deltar, er først og fremst Forsvarets stabsmusikkorps, som markerer at Forsvarets musikk er 200 år, og Norges fremste amatørkorps, Lillestrøm Musikkorps.

I tillegg får vi mot slutten av konserten et innslag av Puls, som forbundet har satt i gang som et lavterskeltilbud for barn, der musikk fra Sør-Afrika og Norge utgjør hovedsaken.

Solister på konserten er Ole Edvard Antonsen og Herborg Kråkevik. Dessuten får musikkstudenten Sigvald Ulstein Fersum være solist på marimba med Stabsmusikken. En av våre fremste drillere, Oline Storlykken Juul, vil opptre med Lillestrøm Musikkorps.

Programmet for konserten kan du laste ned her.

NMFs president Rita Hirsum Lystad sier i anledning jubileumskonserten at kvelden vil by på en buffet av det ypperste fra de profesjonelles rekker samt Norges mestvinnende korps – og en overraskelse.

H.K.H. kronprins Haakon, som er forbundets høye beskytter, vil være til stede på konserten. Etter eget utsagn er han antakelig den som får høre flest musikkorps i løpet av et år!
Onsdag 25. april 2018
 


Før helga ble det utgitt to frimerker for å markere at Norges Musikkorps Forbund fyller 100 år i år.
På bildet over ser vi foran fra venstre designer Kristin Granli, konserndirektør Gro Bakstad i Posten,
president Rita Hirsum Lystad i NMF og frimerkedirektør Halvor Fasting i Posten. I bakgrunnen vaker
medlemmer av Kampen Janitsjar, som har fått sitt eget frimerke avbildet på trekket til sousafonene.
«Vi gratulerer!» står det. Er det kanskje seg selv og ikke NMF de gratulerer?

Det ene frimerket viser nettopp Kampen Janitsjar på Slottsplassen. Her er sousafonene merkelig nok helt
fraværende, men det er ikke støvskyen! Det andre frimerket viser Spjelkavik Skolekorps noe uryddig
oppstilt i sine korpsgensere. (Joda, de har også fine uniformer, noe vi kan se på nettsiden deres.)

Det er nokså merkelig at en designer i våre dager har bestemt seg for å presse inn så mange mennesker
på et så lite format som et frimerke. Det virker som et kjempestort tilbakeskritt i forhold til de to
frimerkene som ble utgitt for å feire skolekorpsenes 100-årsjubileum i 2001. Den gangen var det bare
én person på hvert frimerke – en tubaist og en driller! Kunne vi ikke denne gangen ha fått en mellomting
mellom bare én person og et helt korps? Det er 43 personer på frimerket med skolekorpset!

De impliserte smiler lykksalig under presentasjonen av frimerkene, men har de noen grunn til det?
Hadde ikke korpsbevegelsen fortjent noe mer kunstnerisk enn helt ordinære og skisseaktige tegninger
gjort etter fotografier som tar seg best ut i stort format? Det fins gode og det fins dårlige frimerkemotiver,
og disse to hører så avgjort med blant de sistnevnte. Neppe en kandidat til avstemningen om årets
vakreste frimerke når den tid kommer.

Onsdag 25. april 2018

Steinkjer hadde en gang 3-4 store skolekorps og flere små, men nå er det ikke mye tilbake av fordums glans. Tre drilljenter og fire korpsmusikere er alt Steinkjer Skolekorps foreløpig sier de kan stille med i barnetoget 17. mai.

Etter å ha blitt slått sammen med Mære sør for sentrum består skolekorpset i sentrum egentlig av 10 barn, to voksne og en ungdom. Men seks av disse er fra Mære og ønsker å spille i barnetoget der sammen med de voksne i Sparbu Hornmusikklag.

Derfor ser det ikke ut til å bli skolekorps i barnetoget i sentrum i år hvis ikke en del voksne melder seg av de over hundre som var aktive i korpset, medregnet aspiranter og drilltropp, for bare noen tiår siden. Oppfordringen går til alle disse om å yte nødhjelp ved å ta kontakt enten på Facebook eller telefon.

Hvis denne innstendige appellen ikke nytter, kan løsningen bli å forskyve barnetoget i sentrum, slik at alle de 13 medlemmene i Steinkjer Skolekorps kan delta samlet både i sentrum og i Mære – hvis de da orker å spille i til sammen fire tog i løpet av dagen, skriver Trønder-Avisa.

Torsdag 26. april 2018  Fredag 27. april 2018(30. april kom meldingen om at 17. mai-komiteen i Vennesla hadde hatt et ekstraordinært møte og blitt enige om at drilljentene likevel får delta i barnetoget.)