Oktober-blogg
   Oppdatert 29.10.2018


I løpet av det neste halve året vil det skje store endringer på korpsklassiskere.no. Vi rydder opp, slik at nettstedet bare vil inneholde det beste av norsk originalskrevet eller arrangert musikk for janitsjarkorps før 1948, altså opphavspersonens dødsår pluss 70 år.

Disse komposisjonene kan etterkommerne ikke lenger vokte nidkjært over for å verne «oldefars ære» mot å bli spilt av «disse forferdelige korpsene»! (Ja, det er faktisk en fordomsfull holdning vi møter ganske ofte.)

I tillegg vil mange arrangementer av utenlandske komponister som vi mener har størst interesse for et internasjonalt publikum eller ikke har hatt særlig stor suksess her hjemme, bli lagt ut som tilbud hos firmaet J. W. Pepper i USA.

En del mindre ting vil nok ende som gratistilbud hos International Music Score Library Project (IMSLP), slik at notene kan lastes ned av hvem som helst uten å oppgi hvem de er. Fri nedlasting vil gjelde både partitur og stemmer. Om et halvt års tid vil ikke noe vi legger ut på korpsklassikere.no, være gratis lenger.

Litt av innholdet som ligger på våre nettsider i dag, må dere regne med ikke blir å finne noe sted, heller ikke gratis hos IMSLP eller mot betaling hos J. W. Pepper. Grunnen til dette er som regel at det dreier seg om enkle arrangementer som svært få har hatt lyst til å kikke på og enda færre har hatt lyst til å kjøpe, selv om de bare har kostet et par hundre kroner. Her støtter vi oss på besøksstatistikken for korpsklassikere.no over flere år.

Det vi etter neste sommer vil sitte igjen med på korpsklassikere.no, er hovedsakelig musikkstykker som passer for konserter og konkurranser, slik som ouverturer og symfoniske dikt med varighet fra 3 til 10 minutter. Innenfor disse kategoriene håper vi å kunne tilby en god del musikkstykker som er helt ukjente i dag. Eksempel på dette er Ole Hjellemos komposisjoner «Slått» og «Sagn» – komposisjoner som var for avanserte for tidens smak da de ble skrevet, men som utgjør et svært verdifullt tilskudd til repertoaret av norsk musikk for moderne janitsjarkorps.


Mandag 1. oktober 2018

FORSVARSKORPSENE I HØST (Klikk på bildet)

Luftforsvarets musikkorps Forsvarets stabsmusikkorps Kongelige norske marines musikkorps Sjøforsvarets musikkorps Forsvarets musikkorps Nord-Norge

Mandag 1. oktober 2018

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE (Klikk på bildet)


Mandag 1. oktober 2018

NRKs KORPSPROGRAMMER I SEPTEMBER

Vi gir dere nedenfor en oversikt over de ukentlige sendingene i NRKs «Messing og treblås» i september. For alle som ønsker å høre programmet når det sendes i P1+, skal vi minne om at det er sending hver lørdag kl 17.30 hele året igjennom med reprise tirsdag uka etter kl 19.30.

29.09.2018 HM Kongens Gardes Musikkorps 2017/2018-kontingenten i et opptak fra september 2018.
22.09.2018 Göteborg Brass Band og Oslo Brass Band spiller kjente melodier.
15.09.2018 Hønefoss Ungdomskorps i et opptak fra 1996. Dirigent: Gunnar Lintvedt.
08.09.2018 Forsvarets stabsmusikkorps fra ny CD «Tre konger», utgitt i samarbeid med NRK P1+.
01.09.2018 Innspillinger med Regimental Band of the Coldstream Guards og Forsvarets stabsmusikkorps.

Tirsdag 2. oktober 2018

På konserten med Ulsteinvik skulekorps, Musikklaget Ulf og Ørskog Brass i Ulsteinvik for vel en uke siden spilte 17 år gamle Victoria Moldskred i tre korps.

Etter å ha spilt i Ulsteinvik skulekorps ble hun for snart fire år siden tatt opp i Musikklaget Ulf. Bjørn Skodjevåg, leder i musikklaget, sier at skolekorpset er en viktig rekrutterings­arena for dem. På konserten spilte sju av medlem­mene i skolekorpset med de voksne i Ulf, som har 42 musikere når de er fulltallige.

Nå går Victoria musikklinja på Fagerlia videregående skole. Hun sier til Vikebladet at hun egentlig skulle ha sluttet i skolekorpset, men at hun fortsatt hjelper til, selv om det krever mange timer i uka å delta i tre korps.

Hun sier det er artig å bli kjent med folk og få nye utfordringer. Riktignok har det gått litt opp og ned med interessen gjennom årene, men hver gang hun har vært i tvil, har hun likevel valgt å fortsette.

Årets høydepunkt er NM brass med Ørskog Brass, NM janitsjar med Musikklaget Ulf (som vant 4. divisjon i år) og i tillegg nyttårs­konserten.

Hun liker best å spille filmmusikk, som også sto på programmet den kvelden Vikebladet stakk innom. De øvde på «Dancing Queen», som egentlig ikke er skrevet som filmmusikk, men ihvertfall er med i «Mamma Mia»-filmen.


Fredag 5. oktober 2018

SPILL NORSK, #HØRNORSK – OG DET ER PENGER Å TJENE FOR KORPSET!

For det andre året på rad stiller en samlet musikkbransje seg bak kampanjen #hørnorsk. Målet er å gjøre norsk musikk i alt sitt mangfold mer synlig (og hørbart) for publikum. Derfor ønsker NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) å støtte konserter som bruker norsk musikk – uansett språk.

Nå kan ditt kor, korps eller ensemble med hovedsakelig amatørmusikere søke om støtte til konserter som holdes i #hørnorsk-uka fra 25. til 31. mars 2019. Men vær rask! Fristen for å sende inn søknad går ut 20. oktober.

Det kan søkes om inntil 10.000 kroner i konsertstøtte. Både budsjett og repertoar/planlagt program for konserten må vedlegges søknaden. Musikken må være komponert av norske, nålevende populærkomponister, men teksten trenger ikke være på norsk. En forutsetning for støtte er at konserten rapporteres til TONO.

Geografisk spredning av konsertene vil vektlegges når NOPA skal velge ut hvem som får støtte, så det gir kor og korps utenfor de store byene en betydelig sjanse!

Trenger du inspirasjon til norsk repertoar? NOPA har gitt støtte til over 80 norske kor- og korpsarrangement. På deres nettside finner du også søknadsskjemaet, som skal sendes inn elektronisk.

NOPA er en interesseorganisasjon for alle komponister og forfattere av tekster til musikk. Formålet er å fremme norsk skapende tonekunst, norske musikkverk og tekst i tilknytning til musikk, styrke faglig fellesskap, skape møteplasser og arbeide for låtskriveres kunstneriske og økonomiske interesser.

NOPA ble stiftet i 1937 etter inititativ av slagerkomponister som Kristian Hauger, Jolly Kramer-Johansen og Bjarne Amdahl. NOPA er egentlig en forkortelse for «norske populærautorer». Foreningen har over 1080 medlemmer.

Mandag 22. oktober 2018Ny korpsnote: Sagn av Ole Hjellemo. Dette utrolig moderne verket for korps har ligget i arkivene i nærmere
90 år og først nå gjort tilgjengelig for andre enn forsvarskorpsene.

Hjellemo skrev «Sagn» for orkester i 1912. Arrangementet for korps ble gjort ferdig i 1930. En god del kan
minne litt om den kaotiske musikken til Charles Ives og må sies å være riktig utypisk norsk for sin tid, trass
i bruken av Prillar-Guri-slåtten (se noteeksemplet). Som Ives ble også Hjellemo oversett av samtiden, og
«Sagn» med sine rare, modernistiske klanger og polyrytmikk ble tiet ihjel.

Partituret i Nasjonalbiblioteket er nokså knotete med to partitursider presset inn på hvert noteark. Det virker
som om Hjellemo kan ha tenkt: «Dette er det nok bare jeg som har bruk for». Men når alt endelig er renskrevet,
viser det seg at «Sagn» er et musikkstykke mange kan ha glede av å spille og høre. Det kunne Hjellemo
sikkert ikke forestille seg da han gjorde ferdig korpsversjonen i hjemtraktene på Dovre i august 1930!

Tirsdag 23. oktober 2018


Med vel 50 musikanter er Hovden og Ørsta skulekorps større nå enn på mange år. Lederen for korpset, Johnny Vassli Hansen, sier til Møre-Nytt at det er mange år siden de har hatt så god rekruttering. Verve­rundene på skolene har gitt resultater. Også tilbudet ved kulturskolen er viktig for at korpset blomstrer.

Skolekorpset har for tiden 23 aspiranter som har vært med i ett eller to år. I tillegg kommer drilltroppen med om lag ti jenter. På øvingene deltar også Dalane skulekorps.

– Det er selvsagt veldig kjekt at vi har så mange aspiranter, men det er også utfordrende, fordi det kreves at de får et godt tilbud med opplæring, sier Vassli Hansen, som understreker at barn i korps ikke innebærer mye fritidsarbeid for foreldrene. – Nei, foreldrene slipper så absolutt å slite seg ut, sier han. De trenger egentlig bare stille opp på den årlige marknaden, som er hovedinntektskilden, og på de to øvingshelgene i løpet av året.

Musikantene gleder seg til den årlige korpsturen. Hvert tredje år blir turen lagt til utlandet. I august i år gikk turen til Edinburgh Military Tattoo, som var en fantastisk opplevelse.
Mandag 29. oktober 2018

Siddis Brass arrangeres kommende lørdag 3. november fra kl 9.00 for åttende året på rad i Stavangers nye konserthus i Bjergsted musikkpark. Skal vi gjette på at vinneren i elitedivisjonen enda en gang vil være Eikanger-Bjørsvik Musikklag dirigert av Reid Gilje? (Bildet t.v. er fra siste års Siddis Brass.) Medaljefordelingen i brass er langt mer forutsigbar enn i janitsjar!

Ti korps stiller i elitedivisjonen, ni i 1. divisjon, ti både i 2. divisjon og 3. divisjon, og hele 14 i 4. divisjon, i alt 53 korps. Som vanlig kommer størsteparten fra Hordaland og Rogaland, så det blir grovt sett kortreiste korps med – om vi ikke tar helt feil – langreist musikk.

I år blir det for første gang lagt opp til strømming fra arrangementet. I motsetning til NMFs NM for brass og janitsjar har Siddis Brass ikke sett seg råd til gratis strømming, men benytter seg av den britiske betaltjenesten BrassPass.tv, som har en nokså stiv abonnementspris. Til gjengjeld får abonnentene visstnok sett alle brass band-arrangementer som denne tjenesten strømmer, og også det som blir lagret av videoer i arkivet.