Januar-blogg
   Oppdatert 17.1.2019


   Siste:
   Ny korpsnote:
   Persisk dans av Svendsen


2018 var året da de fem forsvarskorpsene feiret seg selv, og det ble utgitt en gedigen bok i anledning av at Forsvarets musikk var 200 år.

2018 var også året da «jubileumsgaven» fra forsvarsledelsen og regjeringen var kutt i bevilgningene med fire dirigentstillinger og åtte musikere.

– Jeg befinner meg i en uholdbar situasjon, sier kulturminister Trine Skei Grande (V) til bladet Fri Fagbevegelse. Jeg skal finansiere 40 prosent av budsjettet til Forsvarets musikkorps. Hadde jeg vært sjef for hele virksomheten, hadde det vært lettere for dere å få penger.

Hun forklarer det slik: – Problemet er at dette er delt i dag. Da må vi bare stille opp med 40 prosent av det som bevilges av Forsvarsdepartementet. Jeg tror det ville ha vært enklere om det bare var én sjef.

Men hun ville ikke svare på om hun mener Forsvarsdepartementet eller Kulturdepartementet burde være sjefen.

I stedet peker hun på at de to departementene har ulike interesser. For Forsvarsdepartement handler det om å skape identitet i Forsvaret ved at korpsene først og fremst deltar i ulike militære seremonier. For Kulturdepartementet handler det om å ha musikere spredt over hele landet.

– Det er en viktig kjernegruppe for kulturskolestrukturen vår, det er en viktig kjernegruppe for andre profesjonelle musikkuttrykk, også korps. Og de spiller en viktig rolle kulturpolitisk, sier Skei Grande til Fri Fagbevegelse.

Arild Ovrum er klar på hva han mener. Han er hovedtillitsvalgt for musikerne i Norges Offisersfor­bund og tubaist i Marinemusikken.

– Hele kulturen rundt Forsvarets musikk er jo at det er militært. Hele kulturen vår vil bli rokket ved hvis vi blir gjort om til sivile korps, sier han.

Han minner om situasjonen i Sverige, der militærkorpsene ble gjort om til sivile distriktskorps på 1970-tallet. Senere ble de nedlagt ett etter ett. – Vi frykter at dette vil skje også i Norge, sier han.


Onsdag 2. januar 2019

FORSVARSKORPSENE DE NESTE UKENE (Klikk på bildet)

Luftforsvarets musikkorps Forsvarets stabsmusikkorps Kongelige norske marines musikkorps Sjøforsvarets musikkorps Forsvarets musikkorps Nord-Norge

Onsdag 2. januar 2019

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE (Klikk på bildet)


Onsdag 2. januar 2019

NRKs KORPSPROGRAMMER I DESEMBER

Vi gir dere nedenfor lenkene til opptakene i NRKs nettspiller av de ukentlige sendingene i NRKs «Messing og treblås» i desember. For alle som ønsker å høre programmet når det sendes i P1+, skal vi minne om at det er sending hver lørdag kl 17.30 hele året igjennom med reprise tirsdag uka etter kl 19.30. Program­leder er som vanlig Rune Alstedt.

29.12.2018 Forsvarets stabsmusikkorps spiller norsk musikk fra CDen «Christianialiv». Dirigent: Ole Kristian Ruud.
22.12.2018 Luftforsvarets musikkorps under ledelse av Leif Arne Pedersen fra CDen «Våre favorittmarsjer».
15.12.2018 Kongberg byorkester. Dirigent: Tomas Carstensen. Opptak fra Store Studio høsten 2018.
08.12.2018 Kongelige norske marines musikkorps med Kim Fairchild synger julen inn. Opptak fra 2013.
01.12.2018 Østensjø janitsjar under ledelse av Sverre Caspersen. Opptak fra april 2018.

Onsdag 2. januar 2019

I 2018, Musikkorpsenes år, feiret Forsvarets musikk 200 år med en stor festforestilling i den Norske Opera og Ballett der alle fem forsvarskorpsene deltok sammen med Silya, Yngve Søberg, Fargespill, August Schieldrop og dansere fra Bårdar Swing Club. Konserten tar oss med på en reise fra 1500-tallets tamburer og pipere via storbandmusikk og opera til dagens militærmusikk. Programleder er Nadia Hasnaoui.

Opptak av programmet ser du her i NRKs nettspiller.

Du får blant annet høre Sjøforsvarets musikkorps og Marinemusikken med Kong Haakon den VIIs honnørmarsj, Solfaldssang, Sela Sela, Heart (med Silya) og Fanfare og koral.

Videre Luftforsvarets musikkorps med Kantate ved avsløringen av Henrik Wergelands statue, Peace Please og Hunting Wabbits.

Etter pausen spilte et sammensatt storband Well, Get It og Can’t Buy Me Love før konserten ble avsluttet med Stabsmusikken og Hærens musikkorps, som spilte Grand Russia Fantasia, In ministrium dei rex et patria, Torn Eriks visa, et utdrag fra Carmen, Pick Yourself Up, The Incredits og Valdresmarsj.

Mandag 7. januar 2019
Mandag 7. januar 2019

Et historisk stort skolekorps kan være på gang i skibygda Meråker. – Det må minst være 30 år siden det var så mange med i korpset som vi er akkurat nå, sier den entusiastiske dirigenten Håvard Tidemann til Stjørdals-Nytt. Han har vært sentral i musikkmiljøet i bygda omtrent siden han lærte å gå!

– Nå er vi bortimot 30 i skolekorpset. Det blir tidenes korps i 17. mai-toget i Meråker i 2019. Det blir mye korps, og det blir bra korps, lover Tidemann, som også frister de nye medlemmene med korpstur hvert år.

Rekordoppslutningen kommer ikke av seg selv. Både styret og dirigenten har jobbet målbevisst for å få opp interessen etter at en god del av de eldste musikantene sa takk for seg før årets sesong, slik at det ikke var stort flere enn 15 igjen i korpset.

– Det er en kjensgjerning at vi i Meråker konkurrerer med idretten om ungenes fritid. Da er det veldig godt å høre at noen av de mest profilerte skiforeldrene er enige i at «det fins mye annet å være med på enn ski, håndball og fotball», sier Tidemann.

Korpset tilbyr ekstra instrumentundervisning og tett oppfølging for de ferskeste i samarbeid med kulturskolen og enkelte tidligere medlemmer. – Det blir artig, mener Tidemann, som krysser fingrene for at alle nykommerne blir med videre.

Mandag 7. januar 2019

TO MILITARY TATTOO DU BØR SE

NRK sendte BBCs utdrag fra Edinburgh Military Tattoo nyttårskvelden og i reprise under nyttårshopprennet, så det er uvisst hvor mange som fikk sett det. Heldigvis ligger det også ute i god kvalitet på NRKs nettspiller: ➤
Edinburgh Military Tattoo 2018

Hvor mye et tradisjonelt tattoo har forandret seg, kan du se både av Edinburgh Military Tattoo og av Basel Tattoo, der andre enn forsvarskorpsene står for det meste av underholdningen.

Nedenfor har du opptaket som er lagt ut på YouTube av den første forestillingen i øsende regn i Basel. Hvis du heller vil se et lengre opptak gjort i oppholdsvær av sveitsisk fjernsyn (ikke geosperret), klikk på denne lenken til SRFs nettspiller i stedet for det samme opptaket som noen har lagt ut i mye dårligere kvalitet på YouTube: ➤ Basel Tattoo 2018


Mandag 7. januar 2019

Avisa Innherred, som blir utgitt i Levanger, hadde dette førsteside­oppslaget nylig: «Knut med klarinetten holder fortsatt koken. 81-åringen har vært med i Åsen hornmusikklag i 67 år. Han har ikke tenkt å gi seg.»

Nei, hvorfor skulle han det, frisk og kjekk som han er! På årets nyttårskonsert i Åsen kirke satt han klar med klarinetten i fanget og lot seg ikke affisere av den hektiske løpingen fram og tilbake før konserten skulle begynne.

– Jeg liker korpsmusikk. Samtidig er det trivelig å møtes på øving en gang i uka. Det sosiale er viktig – ikke minst etter at jeg ble pensjonist, sier Knut Opheim til avisa Innherred. Han avslører at han har vært pensjonist siden 1999 etter å ha avsluttet de 15 siste årene som yrkesaktiv hos Nyengets Mek. Verksted på Gråmyra i Skogn.

Opheim forteller at det var Brødrene Torkildsen Orgelbyggeri i Åsen som gjorde at de fikk et eget korps i bygda så tidlig som i 1889. Orgelbyggerne fikk levert orgelpiper og annet utstyr fra Tyskland, og tyskerne var tidlig ute med korpsmusikk. Det vakte umiddelbart interessen hos åsbyggene.

Tre av de ansatte ved orgelfabrikken ivret etter å få i gang et korps. De fikk samlet inn litt penger. Samtidig ble det tatt opp et lite lån i Aasen Sparebank, slik at de kunne kjøpe instrumenter fra Tyskland. Hornmusikklaget ble stiftet i mars 1889, og allerede to måneder senere ledet seks musikanter 17.-maitoget gjennom bygda.

Nyttårskonserten i Åsen kirke har vært en tradisjon siden 1948. En gang midt på 1960-tallet kom Åsen Songlag med som bidragsyter. Konserten har blitt en fin tradisjon for å avrunde året som gikk.


Mandag 14. januar 2019
Mandag 15. januar 2019


Torsdag 17. januar 2019Ny korpsnote: «Persisk dans» av Johan Svendsen. Dette er et lett stykke skrevet i en slags orientalsk stil. Det minner litt om «Arabisk dans» av Grieg. Svendsen fullførte stykket som det aller siste før han bosatte seg som dirigent i København. Det skal spilles lusigando, som vel nærmest betyr sexy, smigrende, kjælent, ømt eller noe i den retning.