Mars-blogg
   Oppdatert 26.3.2019


Det er alltid interessant å se hva gamle militærmusikere har etterlatt av transkribert norsk klassisk musikk. Utvalget er riktignok ikke enormt, fordi den gang som nå valgte militærkorpsene helst utenlandsk musikk når de skulle framføre et større verk.

Når korpsene en sjelden gang valgte norsk, fant de helst fram igjen de kjente og kjære notene til Valdresmarsjen, Bojarenes inntogsmarsj eller Svendsens Festpolonese. Når sant skal sies, gjør både sivile og militære korps det samme fortsatt, over hundre år senere. Det ligger mye visdom i det gamle ordet om at gammel vane er vond å vende.

Et helt ukjent stykke norsk klassisk musikk i Forsvarsmuseet er ouverturen til operaen «Marisagnet» av Johannes Haarklou. Arrangementet for gammel korpsbesetning ble gjort så tidlig som i 1918 av militærmusikeren Peter O. Jøsvold. Det var samme år som han byttet fra divisjonmusikken i Harstad til Halden som sjef for korpset der.

Siden forestillingene på Nationaltheatret i 1910 er det få som i det hele tatt vet at operaen «Mari­sagnet» eksisterer. Så hva har Jøsvold hørt som gjorde at han en god del år etter premieren laget en transkripsjon av akkurat dette stykket for korpset i Halden?

Dette er det ikke godt å ha noen begrunnet mening om i dag, fordi vi kjenner svært lite av Haarklous musikk. Av innspillinger fins det noen orgelverk i Kulturrådets gamle klassikerserie samt noen av sangene hans framført av Linda Øvrebø og Kristin Fossheim. Det er alt. De fem operaene, fire symfoniene og resten av produksjonen hans er for lengst glemt.

Dette har skjedd til tross for at Finn Benestad i sin Haarklou-biografi framhever ham som «en forgrunnsskikkelse i norsk musikkliv fra 1880 til 1925» og «utvilsomt en av de mest allsidige komponister som Norge noen gang har hatt». Da Haarklou døde, skrev Dagbladet til og med at «hans minne vil leve i takknemlige nordmenns sinn». Så feil går det an å ta!

Nå har vi tatt Jøsvold på alvor. Hvis «Marisagnet» av Haarklou var godt nok for korps i hans tid, tåler det sikkert å bli spilt også i vår tid. Dermed ble beslutningen tatt om å lage en moderne transkripsjon som ikke tar utgangspunkt i Jøsvolds gamle noter i Forsvarsmuseet, men i originalen for orkester i Nasjonalbiblioteket. Med litt nedkorting er det blitt en 10 minutter lang ouverture. Hermed får alle norske voksenkorps utfordringen: Spill den og bedøm selv om dette er musikk som har tålt tidens tann! *** Notene blir tilgjengelige senere. ***


Mandag 4. mars 2019

FORSVARSKORPSENE DE NESTE UKENE (Klikk på bildet)

Luftforsvarets musikkorps Forsvarets stabsmusikkorps Kongelige norske marines musikkorps Sjøforsvarets musikkorps Forsvarets musikkorps Nord-Norge

Mandag 4. mars 2019

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE (Klikk på bildet)


Mandag 4. mars 2019

NRKs KORPSPROGRAMMER I FEBRUAR

Vi gir dere nedenfor lenkene til opptakene i NRKs nettspiller av de ukentlige sendingene i NRKs «Messing og treblås» i februar. For alle som ønsker å høre programmet når det blir sendt i P1+, skal vi minne om at det er sending hver lørdag kl 17.30 hele året igjennom med reprise tirsdag uka etter kl 19.30. Program­leder er som vanlig Rune Alstedt.

23.02.2019 Kongelige norske marines musikkorps med Ole Edvard Antonsen. Dirigent: Ingar Bergby.
16.02.2019 Glomfjord Hornmusikkforening i et opptak fra 2015.
09.02.2019 Gjenhør med bl.a. Göteborg Brass, som ble nedlagt 2007. Sendt 22.9.2018.
02.02.2019 Østre Aker Musikkorps spiller kjente gatemarsjer i et opptak fra 2004.


Mandag 4. mars 2019


Vil interessen fra USA være avgjørende for om norskprodusert korpsmusikk skal eksistere også i framtida? Allerede nå er interessen for vårt tilbud av norsk musikk like stor i USA som i Norge enkelte dager, slik statistikken for 1. mars viser. Dette skjer selv om vi fortsatt ikke tar imot bestillinger fra utlandet!

Med den manglende interessen for norsk musikk blant norske korps er det i lengden et tapsprosjekt å tilby norske noter, selv om utgiftene blir kuttet kraftig og dugnadsarbeid i stor grad erstatter lønnet arbeid. Det er en grense for hvor billig noteproduksjonen kan bli. Ihvertfall for de tradisjonelle noteforlagene ser denne grensen ut til å være nådd.

For de kommersielle noteforlagene er det et problem at kostnadene må kuttes samtidig som notesalget må moderniseres. Dessuten er komponister og arrangører ikke lenger fornøyd med stadig mindre inntekter av notesalget gjennom noteforlagene, som heller ikke ser ut til å ta piratkopieringen av e-noter på alvor, slik komponister og arrangører ønsker.

De kommersielle noteforlagene vil alltid være et fordyrende element. De var nyttige salgskanaler så lenge alt dreide seg om papirnoter. Med nettbasert salg er det lettere og mer lønnsomt for komponister og arrangører å tilby noter direkte til korpsene.

Trolig skyldes noe av amerikanernes interesse for korpsklassikere.no ikke bare tilbudet av norsk musikk som ellers er utilgjengelig, men også den fyldige presentasjon av musikken med bilder, tekst, lyd og video, kombinert med et direktesalg som gir lavere priser.

I fjor høst tenkte vi at løsningen på den manglende interessen var å tilby noter gjennom den amerikanske notebutikken J.W. Pepper. Vi kjøpte oss til og med inn for å delta i deres «My Score»-opplegg. Med den økende interessen vi merker fra USA for korpsklassikere.no har vi revurdert denne beslutningen. Vi ser heller for oss å utvide direktesalget fra korpsklassikere.no til også å omfatte utlandet. Det vil samtidig bety slutt på å sende papirfakturaer og heller bruke kortbetaling. Og kanskje er det USA som vil berge korpsklassikere.no!

Tirsdag 12. mars 2019

Mandag 18. mars 2019Mandag 18. mars 2019Mandag 18. mars 2019Mandag 18. mars 2019
En kveld i februar fikk Balsfjord Musikkorps og Tromsø Orkesterforenings Janitsjarkorps (TOF Janitsjaren) utdelt nesten 265.000 kroner fra Tryg Forsikring. Bakgrunnen for gaven er at Tryg Forsikring og Norges Musikkorps Forbund har en avtale om at korpsmedlemmer kan kjøpe rabatterte forsikringer, der deler av rabatten blir tilbakebetalt til korpsene.

Direktør Espen Opedal og kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring hadde tatt turen fra hovedkontoret i Bergen til Troms i ens ærend for å dele ut pengene.

– Vi spiller begge i korps og er veldig glad i korpsmusikk, og da er det ekstra gledelig å få komme hit og dele ut disse pengene, sa Opedal til avisa Nordlys.

Først på kvelden delte han ut årets største beløp – 138.589 kroner – til Balsfjord Musikkorps. Deretter kom turen til TOF Janitsjaren, som består av rundt 60 amatørmusikere fra 17 til 80 år. De fikk tildelt årets nest største beløp – 126.162 kroner (se bildet over).

Pengene til TOF Janitsjaren ble symbolsk overrakt under korpsets øving i festsalen på Åsgård sykehus. Men pengene kom inn på konto allerede før nyttår.

– Vi fylte 95 år i 2018, så det ble en fin bursdagsgave. Da vi fikk pengene på konto, trodde vi først det var en feil, men det var det visst ikke. Dette gjør at likviditeten vår er blitt utrolig mye bedre. Nå kan vi senke skuldrene etter mange år med dårlig likviditet, sier Eva Hirsti, styreleder i TOF Janitsjaren.

– Det er ikke lett å finne dugnadsarbeid vi kan gjøre for å få inn penger til korpset, med hard konkurranse om midlene fra andre lag og foreninger. Det koster mye å drive et stort korps, så vi setter stor pris på disse pengene, legger hun til. Korpset har alt investert pengene i en ny vibrafon. – Dessuten har vi kjøpt inn allværsjakker, slik at vi kan spille utendørs i Tromsø-været, smiler hun.

Mandag 25. mars 2019


Mandag 25. mars 2019


Tirsdag 26. mars 2019