April-blogg
   Oppdatert 15.4.2019


   Siste:
   YouTube-video fra
   Lillehammerreveljen


Den 19-årige Engebret Hougen (1826-1891) fra Sel skrev «Sjå sole på Anaripigg» eller «Høvringvisa» på nordgudbrandsdalsdialekt (vågåmål) etter å ha opplevd sommeren på Høvringen, som den gangen bare var ei setergrend. Egentlig kalte han diktet «Avskjæ mæ’ Høvringen». Melodien er en folkemelodi.

Unge Hougen viste seg å være litt av en forteller. 15 år gammel ble han sendt til skysskiftet Laurgård, der Peter Christen Asbjørnsen satt og nedtegnet gamle sagn og eventyr. Hougen fortalte sammenhengende for Asbjørnsen i ikke mindre enn to dager. Dermed ble eventyrene om blant andre Peer Gynt og Bøygen, Kjetta på Dovre og Veslefrikk med fela skrevet ned.

Det var sikkert en stor overgang for Hougen å fullføre seminaret (lærerutdanningen) i Klæbu. Han hadde alt fått tilbud om en lærerstilling sørpå da han skrev «Avskjæ mæ’ Høvringen». Han visste nok at han aldri mer skulle få oppleve Høvringen og bli forelsket i budeia slik han ble sommeren 1845.

Som ferdig utdannet lærer søkte Hougen seg først til Fredrikstad, så til Nes på Hedmark og til slutt til Tønsberg, der han ble den første bestyreren på Slottsfjellskolen. I tillegg var han i mange år avisredaktør. Avskjeden med Høvringen skulle vise seg å bli endelig, selv om han fortsatt i et par år holdt kontakten med budeia Marit.

«Sjå sole på Anaripigg» ble raskt ei populær vise. Landstad tok den med i «Norske folkeviser» alt i 1853. Melodien fins blant annet i O. M. Sandviks «Folkemusik i Gudbrandsdalen», side 95.

Ingen vet når Ole Hjellemo laget sitt arrangement av «Høvringvisa». Arrangementet er for lite orkester med fløyte, klarinett, altsax, tenorsax, piano, strykere og pauker, eventuelt også trompet og trombone. Det blir fortsatt vurdert om pianostemmen skal beholdes når arrangementet snart blir utvidet og gjort tilgjengelig for moderne korps. Her kan du høre visa slik Hjellemo har arrangert den:


Mandag 1. april 2019

FORSVARSKORPSENE DE NESTE UKENE (Klikk på bildet)

Luftforsvarets musikkorps Forsvarets stabsmusikkorps Kongelige norske marines musikkorps Sjøforsvarets musikkorps Forsvarets musikkorps Nord-Norge

Mandag 1. april 2019

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE (Klikk på bildet)


Mandag 1. april 2019

NRKs KORPSPROGRAMMER I MARS

Vi gir dere nedenfor lenkene til opptakene i NRKs nettspiller av de ukentlige sendingene i NRKs «Messing og treblås» i mars. For alle som ønsker å høre programmet når det blir sendt i P1+, skal vi minne om at det er sending hver lørdag kl 17.30 hele året igjennom med reprise tirsdag uka etter kl 19.30. Program­leder er som vanlig Rune Alstedt.

30.03.2019 HM Kongens Gardes musikk- og signalkorps i et opptak fra Store Studio, februar 2019. Dirigent: Bjørn Bogetvedt.
23.03.2019 Kampen janisjarorkester med solister i et opptak fra Oslo Konserthus i 1997. Dirigent: Frode Thingnæs.
16.03.2019 Fra CD-produksjonen «Tre konger» med Forsvarets stabsmusikkorps. Dirigent: Andreas Hansson.
09.03.2019 Johannes Hanssen forteller om Valdresmarsjen i et arkivopptak.
02.03.2019 Gjenhør med Luftforsvarets musikkorps, Bispehaugen ungdomskorps, Østensjø janitsjarkorps og Tempo Høybråten janitsjar.

Mandag 1. april 2019


Mandag 1. april 2019


Det fullstendige programmet for NM janitsjar er faktisk lagt ut på nettet, så denne gangen slipper vi å rote rundt i en oppstykket app for å finne musikkstykkene, slik vi måtte under Brass-NM. Noen i NMF må ha lyttet til kritikken!

En liten, men ikke uviktig detalj som NMF bør rette på: Linjeskiftene bør komme på rett plass mellom hvert musikkstykke, og komponist/arrangør bør ikke utelates fra oversikten, slik det dessverre er gjort nå!

Hele programmet minus annonsene finner du her i utskriftsformat og for nedlasting:
Program for NM janitsjar 2019

Minner også alle som sitter hjemme eller vil se og høre framføringene i opptak om at enkelte divisjoner i NM janitsjar strømmes gratis på:
livestream.com

Tirsdag 2. april 2019


Onsdag 3. april 2019

LITE NORSK I NM JANITSJAR!
Bare 16 av i alt 170 musikkstykker i år er norske, altså under 10 prosent. Det er langt verre enn tidligere år. Av de 47 stykkene som blir spilt i 3. og 4. divisjon, er INGEN norske! Er norsk musikk virkelig så dårlig at ikke mer av den fortjener å bli spilt i NM, som ikke bare er en konkurranse, men også et utstillingsvindu for norsk korpsmusikk? Er det bedre å velge amerikansk som dels kan høres ut som anonym filmmusikk laget av en mastergradstudent? Og som amatører ofte spiller helt uten engasjement og glød? Nedenfor har du alle de 16 norske musikkstykkene med opplysning om korps, dirigent og framføringstidspunkt. Et stort pluss for Dragefjellet og Bjergsted, som begge har valgt mer enn ett norsk stykke i år!

Kolbu janitsjarkorps Dirigent: Christian Skarbø Tenfjord
Elitedivisjonen Olavshallen Store sal lørdag 6. april kl. 12:19

* Stig Nordhagen: Symphony No. 1 for Wind Band «Solitude Standing»

Christiania Blåseensemble Dirigent: Bjarte Engeset
Elitedivisjonen Olavshallen Store sal lørdag 6. april kl. 14:57
* Ørjan Matre: Instant Music

Dragefjellets Musikkorps Bergen Dirigent: Harald Eikaas
Elitedivisjonen Olavshallen Store sal lørdag 6. april kl. 15:47
* Johan Halvorsen, arr. L.T. Holm/I. Bergby: Norsk rapsodi nr. 2
* Stig Nordhagen: Continental Divide

Kolbotn Konsertorkester Dirigent: Rune Halvorsen
1. divisjon Olavshallen Store sal fredag 5. april kl. 14:00
* Åse Hedstrøm: Drawings

Bjergsted Blåseensemble Dirigent: Rune Furøy Johansen
1. divisjon Olavshallen Store sal fredag 5. april kl. 15:45
* Torstein Aagaard-Nilsen: Dirty Dancing
* Finn Mortensen: Evolution
* Ludvig Irgens-Jensen: Canto d’Omaggio

Borge Musikkorps Dirigent: Torstein Aagaard-Nilsen
1. divisjon Olavshallen Store sal fredag 5. april kl. 17:33
* Torstein Aagaard-Nilsen: Seid

Sandvikens Ungdomskorps Dirigent: Trond Madsen
1. divisjon Olavshallen Store sal fredag 5. april kl. 19:40
* Svein Erik Giske: Made in Bergen (Hommage à Harald Sæverud)

Stabekk janitsjarorkester Dirigent: Jan-Erik Hybertsen
2. divisjon Scandic Nidelven Hotel lørdag 6. april kl. 10:00
* Johan Svendsen, arr. Dan Godfrey: Norsk kunstnerkarneval

Drammen Konsertorkester Dirigent: Jan-Erik Hybertsen
2. divisjon Scandic Nidelven Hotel lørdag 6. april kl. 12:36
* Johan Halvorsen, arr. Lars-Thomas Holm: Norsk rapsodi nr. 2

Jernbanens Musikkorps Oslo Dirigent: Maria Nygård Molund
5. divisjon Olavshallen Lille sal lørdag 6. april kl. 15:26
* John Brakstad: The Junction Point

Strinda Ungdomskorps Dirigent: Magne Østerlie Hjelmervik
6. divisjon Royal Garden Hotel fredag 5. april kl. 15:17
* Øystein Olsen Vadsten: Kantslått

Moss og Omegn Janitsjar Dirigent: Erlend Thunestveit
6. divisjon Royal Garden Hotel fredag 5. april kl. 19:35
* John Brakstad: Variations for Band

Alversund Musikklag og Fortunens Musikkorps Dirigent: Per-Lorentz Milotzki
7. divisjon Scandic Nidelven Hotel fredag 5. april kl. 18:43
* John Philip Hannevik: Storbystev

Onsdag 3. april 2019


Torsdag 4. april 2019I morgen fredag kl. 14:00 braker det løs i Trondheim med NM i Olavshallens store og lille sal og i konferansesalen i to hoteller – Royal Garden Hotel og Scandic Nidelven Hotel. Medregnet elite skal åtte divisjoner med i alt 113 korps med 5456 deltakere være i ilden i løpet av vel 30 timer, festkonsert og premieutdeling medregnet.

For alle som tar turen til Olavshallen eller et av hotellene og vil høre på (og ikke er medlem av et deltakende korps), koster dagsbilletten kr 300 for voksne og kr 90 for barn. Festkonserten er bare for de deltakende korpsene.

For alle som sitter hjemme og vil følge med, er strømmingen på livestream.com gratis. Ulempen er at man bare får valget mellom to divisjoner hver dag, nemlig korpsene som spiller i Olavshallens store og lille sal:

Fredag 5.4. fra kl. 14:00 - 1. divisjon og 4. divisjon
Lørdag 6.4. fra kl. 09:30 - Elitedivisjonen og 5. divisjon

Stein Skorpholm vil som vanlig være programleder for strømmingen fra Olavshallens store sal både fredag og lørdag. Som ekspertkommentator vil han ha med seg Tormod Flaten for 1. divisjon og Ole Edvard Antonsen for elitedivisjonen.

Lørdag 6. april 2019NIDARHOLM GIKK TIL TOPPS!
Gratulerer, Musikkforeningen Nidarholm dirigert av Bjørn Sagstad, som norgesmester og vinner av elitedivisjonen i NM janitsjar 2019 samt vinner av kongepokalen. De blir også Norges representant i EM janitsjar i Frankrike neste år.

I toppen av elitedivisjonen var det så jevnt at det kan synes litt tilfeldig at Nidarholm vant med 95,83 poeng. Fjorårets vinner, Christiania Blåseensemble, kom svært nær som nr. 2 med 95,17 poeng. Også på de neste plassene var det svært tett. 3. plass gikk til Opus 82 med 94,83 poeng, mens nr. 4, Dragefjellet, fikk 94,67 poeng. Video fra elitedivisjonen og tre andre divisjoner (1., 4., 5.) kan du spille av her:
livestream.com


Vi gratulerer også de øvrige vinnerne:

1. divisjon: Kolbotn Konsertorkester
2. divisjon: Os Musikkforening
3. divisjon: Strindheim Janitsjar
4. divisjon: Arne Musikkforening
5. divisjon: Åsnes Hornmusikk
6. divisjon: Kristiansand Janitsjar
7. divisjon: Lørenskog Blåseensemble

Komponistforeningens hederspris gikk til Bjergsted Blåseensemble (nr. 2 i 1. divisjon) for framføringen av «Dirty Dancing» av Torstein Aagaard-Nilsen. De fikk også ros for et helnorsk program i årets NM.

Den komplette resultatlisten finner du her: Resultater NM janitsjar 2019Mandag 8. april 2019
Mens NM janitsjar fant sted i Olavshallen med 113 korps, foregikk den tilsvarende danske Harmonifestival & DM i DR Koncerthuset i København. Her deltok det bare sju korps: tre i 1. divisjon, to i 2. divisjon og to i den såkalte konsert­divisjonen uten bedømming. Hvis vi tar med at de to korpsene i 2. divisjon besto av barn og ungdom, konkurrerte faktisk bare tre voksenkorps i selve danmarksmesterskapet: Lyngby-Taarbæk Harmoniorkester, Rødovre Concert Band og Aarhus Post-Orkester. Opptak av hele festivalen ligger ute på YouTube.

Danskene har ennå ikke helt taket på å arrangere slike konkurranser. Konferansieren var altfor snakkesalig og glemte også navnet på den norske dommeren Arvid Anthun. Dessuten var det altfor lange pauser mellom hvert korps. Send noen av de ansvarlige til Trondheim, så de kan lære av NM janitsjar hvordan ting skal gjøres!

Da vi forsøkte å finne resultatene på nettet en god del timer etter at konkurransen var slutt, var listen fortsatt ikke på plass. Det er godt mulig arrangøren mente at ingen var interessert i resultatene, ihvertfall ikke noen i Norge! Men vinneren hadde ihvertfall rukket å legge ut en skrytemelding på Facebook:Mandag 8. april 2019Mandag 15. april 2019


Mandag 15. april 2019