Sommerblogg
   Oppdatert 16.8.2019


   Siste:
   Hør hva Midtun skoles
   musikkorps presterte


Til en forandring deltok HMKG ikke på noe utenlandsk tattoo i sommer. I stedet ble det arrangert en liten rundtur til Tyskland, Belgia og Nederland med opptredener hovedsakelig på NATO-baser i Geilenkirchen, Mons og Brunssum. Besøket ble avsluttet i Dresden og med en opptreden på Pariser Platz ved Brandenburger Tor i Berlin i månedsskiftet juni-juli.

Turen innom Dresden skyldtes en invitasjon fra Spielmannszug Oberlichtenau (SZO), også kalt kopikorpset. Bakgrunnen er at dette amatørkorpset litt nordøst for Dresden begynte å se seg om etter vestlige forbilder for 20 år siden. Det var noen år etter DDR-statens fall, da kommunistpartiets styring av musikklivet forsvant.

På et stevne i Alsfeld (Hessen) møtte de HMKG, og dermed var det gjort. HMKGs uniformer og stil ble kopiert nokså nøyaktig. Den største forskjellen er de lysere blå jakkene og de lyse epålettene. Siden den gang har SZO hatt stor suksess som kopikorps. I 2017 vant de gull i marsjering og drill ved World Music Contest i Kerkrade. De er faktisk et av korpsene i denne delen av Tyskland (Sachsen) som har klart å omstille og fornye seg. Rekrutteringen sikrer de med en egen junioravdeling.

På årets kanskje varmeste søndag i Dresden var det felles fotografering i Dresdner Zwinger (bildet over), deretter oppmarsj til den store plassen Neumarkt ved Frauenkirche, der HMKG og SZO framførte hvert sitt drillprogram i stekende sommersol (35 °C) foran ikke altfor mange tilskuere. De fleste turister og innfødte hadde nok funnet det fornuftigst å trekke ut av byen under hetebølgen.

Kvelden ble avsluttet med at HMKG holdt en storslått og godt besøkt konsert i den gjenoppbygde Kreuzkirche, også i sentrum av Dresden.

Gardist Miller skriver på musikkogdrill.com: «Finalen på ‘Elsas prosesjon til katedralen’ (Wagner) var så mektig at jeg fikk gåsehud under fremførelsen. Korpset har aldri vært mer energisk enn det var på gjennomføringen av 1812-overturen, og det tror jeg publikum merket. Hele kirkeskipet var fullt av folk, som også fikk føle på denne energien som bare live-musikk kan gi. Jeg har aldri vært med på noe lignende, og tviler på at en slik anledning vil by seg igjen.»

Avslutningsvis skal vi ta med at årets norske turné for HMKGs musikk- og drilltropp går til Nord-Norge rundt midten av august. Et av høydepunktene er konserten i Lofoten kulturhus i Svolvær 15. august. Deretter er det ikke mye igjen av tjenesten for årets tropp, bare et korpsstevne i Nannestad, noen vaktparader og den obligatoriske avslutningen med flomlysdrill i Gardeleiren 30. august (billetter på ticketco.no).
Torsdag 1. august 2019

FORSVARSKORPSENE DE NESTE UKENE (Klikk på bildet)

Luftforsvarets musikkorps Forsvarets stabsmusikkorps Kongelige norske marines musikkorps Sjøforsvarets musikkorps Forsvarets musikkorps Nord-Norge

Torsdag 1. august 2019

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE (Klikk på bildet)


Torsdag 1. august 2019

NRKs KORPSPROGRAMMER I SOMMER

Vi gir dere nedenfor lenkene til opptakene i NRKs nettspiller av de ukentlige sendingene i NRKs «Messing og treblås» i mai, juni og juli. For alle som ønsker å høre programmet når det blir sendt i P1+, skal vi minne om at det er sending hver lørdag kl 17.30 hele året igjennom med reprise tirsdag uka etter kl 19.30. Program­leder er som vanlig Rune Alstedt.

04.05.2019 Luftforsvarets musikkorps under ledelse av sin daværende dirigent, Ole Edvard Antonsen, i opptak fra 2009.
11.05.2019 Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps, 2001-kontingenten. Dirigent: Musikkmajor Kjell Marthinsen.
17.05.2019 Ekstra: HMK Gardes musikkorps fra en radiokonsert gjort i Store Studio i februar 2019. Dirigent: Bjørn Bogetvedt.
18.05.2019 HV 02 musikkorps under ledelse av musikkdirektør Andreas Hansson i et opptak fra Store Studio i 2016.
25.05.2019 Kongelige norske marines musikkorps spiller verdensmarsjer. Dirigent: Leif Arne Tangen Pedersen.
01.06.2019 Oslo Brass Band. Dirigent: Frode Amundsen.
08.06.2019 River City Brass Band fra Pittsburgh, Pennsylvania. Dirigent: Robert Bernat.
15.06.2019 Strømsgodset Musikkorps spiller janitsjarmusikk i underholdningsdrakt og i marsjtakt.
22.06.2019 Sogndal Musikklag spiller musikalske perler. Dirigent: Vilhelm Einen. Opptak fra 2001.
29.06.2019 Utenlandske militærkorps fra åpningskonserten under siste Oslo Military Tattoo.
06.07.2019 Oslo Politikorps i et opptak fra en tid tilbake. Dirigent: Ståle Abrahamsen.
13.07.2019 Kongelige norske marines musikkorps spiller kjente marsjer. Dirigent: Michael Antrobus. Opptak fra 1994.
20.07.2019 Göteborg Brass Band og Oslo Brass Band spiller kjente melodier.
27.07.2019 Kongelige norske marines musikkorps med Odd René Andersen og Kim Fairchild fra 2018. Dirigent: Lars Erik Gudim.

Fredag 16. august 2019
NMF arrangerer seks norgesmesterskap hvert år. Ett av dem er NM skolekorps janitsjar som normalt blir arrangert i Larvik og tilsvarende for brass band i Stavanger. I år fant mesterskapene sted 21.-23. juni, og mer enn 2500 korpsmusikanter fordelt på 66 korps deltok.

I 1. divisjon janitsjar gikk Midtun skoles musikkorps til topps med vanvittige 99 av 100 poeng. Skjold skoles musikkorps, også fra Bergen, og Voksen skoles musikkorps fra Oslo fulgte på de neste plassene. Gjallarhorn fra Oslo vant 2. divisjon og Samnanger skulemusikklag fra Hordaland 3. divisjon.

I 1. divisjon brass var Smørås skolemusikk fra Hordaland best og forsvarte tittelen fra i fjor med fantastiske 98 av 100 poeng. På de neste plassene kom Tasta skolekorps fra Rogaland og Tertnes skoles musikkorps fra Hordaland. Askøy skolebrass fra Hordaland vant 2. divisjon og Solund skulemusikk fra Sogn og Fjordane 3. divisjon.

... og det spilles norsk!

Det er gledelig å se at også skolekorpsene bruker stadig mer nyere norsk musikk som konkurransestykker. I Larvik framførte flere av korpsene egne bestillingsverk. Øyestad og Tromøy skolemusikkorps sto like godt for urframføring av verket «Merdø Island – A Barmaid’s Tale» av Aleksander Haga Tveit. Holmestrand skolekorps hadde bestilt musikk av Elisabeth Vannebo, nemlig «The Band on the Cliff», som har sju satser og handler om Holmestrands historie. Ellers ble det spilt komposisjoner av Fredrick Schjelderup, Kjetil Djønne og Torstein Aagaard-Nilsen på årets NM skolekorps janitsjar.

På NM skolekorps brass i Stavanger framførte Ravnanger Brass Kjetil Djønne sitt verk «Landscapes of Norway». Fredrick Schjelderup har skrevet flere verk som ble spilt. Hellen skoles musikkorps hadde valgt hans «Hereditas» og fjorårets vinner Smørås Skolemusikk «Ascension».

Vi merker oss også at Vassenden skulemusikk spilte «Introitus», «March of the Heroes» og «Finale» av Per Olav Paulsen, mens Sotra Vest og Ulveset skolekorps spilte «SVoR», en suite for brass band av Torstein Aagaard-Nilsen.

For å vise hva et godt skolekorps kan prestere når de velger moderne repertoar som de arbeider seriøst og systematisk med, tar vi med her fra NM janitsjar Torstein Aagaard-Nilsens komposisjon «Fantasia», spilt av vinneren, Midtun skoles musikkorps: