September-blogg
   Oppdatert 16.9.2019


   Siste:
   Notesalg for alvor
   på plass i USA


For nesten ett år siden sa vi at mye av repertoaret som har vist seg å være minst populært her i landet, ville bli flyttet fra korpsklassikere.no til J. W. Pepper i USA og gjort tilgjengelig for hele verden.

Foreløpig har vi gjort dette bare med Faurés «Pavane». Grunnen er at innleggingen hos J. W. Pepper har vist seg å være unødig komplisert i praksis. Dessuten lar den annonserte forbedringen av rutinene vente på seg.

Slik det er i dag, må noen hos J. W. Pepper legge ned en god del manuelt arbeid med å formatere innleggingen på riktig måte. Det er langt fra ideelt, ikke minst fordi det tar ganske lang tid å få det gjort.

Kan hende har «legg inn alt selv»-opplegget deres ikke hatt så stor suksess at de ønsker å utvikle det videre. Ihvertfall har det blitt merkelig stille rundt hele opplegget etter lanseringen sist høst.

For J. W. Pepper handler det sikkert om hva som er økonomisk lønnsomt. Gode datarutiner er kostbare å utvikle. Og som alle musikkforlag merker, har etterspørselen etter noter avtatt sterkt. Minimumsprisen på $40 (kr 360) per note både på papir og som printbar e-note vil nok også mange synes er litt stivt sammenlignet med de lave prisene man har vært vant til i USA tidligere.

Slike forhold kan ha ført til at man der borte har kommet til at «legg inn alt selv» ikke har vist seg å være den gode idéen de tenkte opprinnelig. I løpet av de neste månedene får vi trolig bekreftet om denne oppfatningen er riktig. Hvis forbedringen av rutinene ikke kommer snart, er nok «legg inn alt selv» hos dette firmaet neppe noe vi vil satse videre på.

Vi avventer altså utviklingen, fordi det krever en god del etterarbeid å skulle tilby notene i USA. Alle instrumentnavn og all forklarende tekst må som man forstår ikke bare være på engelsk, men helst på så perfekt engelsk som mulig. Og som dere ser av bildet over, må det også lages en pen forside, noe vi hittil ikke har lagt vekt på for det vi selger her på korpsklassikere.no.Mandag 2. september 2019

FORSVARSKORPSENE DE NESTE UKENE (Klikk på bildet)

Luftforsvarets musikkorps Forsvarets stabsmusikkorps Kongelige norske marines musikkorps Sjøforsvarets musikkorps Forsvarets musikkorps Nord-Norge

Mandag 2. september 2019

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE (Klikk på bildet)


Mandag 2. september 2019

NRKs KORPSPROGRAMMER I AUGUST

Vi gir dere nedenfor lenkene til opptakene i NRKs nettspiller av de ukentlige sendingene i NRKs «Messing og treblås» i august. For alle som ønsker å høre programmet når det blir sendt i P1+, skal vi minne om at det er sending hver lørdag kl 17.30 hele året igjennom med reprise tirsdag uka etter kl 19.30. Program­leder er som vanlig Rune Alstedt.

31.09.2019 «På vakt». LP-innspilling fra 1978. Forsvarets distriktsmusikkorps Østlandet. Dirigent: Christer Johannessen.
24.08.2019 Lungegaardens musikkorps i opptak fra 1982, utgitt som LP-plate. Dirigent: Edward B. Nilsen.
17.08.2019 Veterankonsert Kongsvinger festning 1.6.2019, del 2. Heimevernets musikkorps. Dirigent: Eldar Nilsen.
10.08.2019 Veterankonsert Kongsvinger festning 1.6.2019, del 1. Heimevernets musikkorps. Dirigent: Eldar Nilsen.

Mandag 2. september 2019
I 1. divisjon janitsjar i årets NM skolekorps ble Voksen skoles musikkorps fra Oslo nr. 3 med hele 95 poeng. De framførte «Second Suite for Band» av Alfred Reed, et stykke vi ikke hører så ofte etter at denne grand old man blant korpskomponister gikk bort i 2005.

Suiten fra 1994 har undertittelen «Latino Mexicana». De fire satsene tar utgangspunkt i latinamerikanske danser: I. San Montuno, II. Tango («Sargasso Serenade»), III. Guaracha og IV. Paso Doble («A La Corrida!»).

Reeds musikk er alltid velklingende i beste amerikanske musikal-stil. Kanskje litt for velklingende etter manges mening i dag etter hvert som mer dissonerende klanger har overtatt i moderne korpsverk. Det hørte vi ikke minst hos vinneren, Midtun skoles musikkorps, se august-bloggen.

Men all ære til Voksen skoles musikkorps som plukket fram denne klassikeren og framførte den ypperlig under ledelse av Petter Langfeldt Carlsen. Her ligger det mange øvingstimer bak og et godt forarbeid fra en rekke personer både i juniorkorpset og hovedkorpset!

Av en eller annen grunn har korpset sperret for avspilling på andre nettsteder enn YouTube, så klikk på denne lenken:
https://www.youtube.com/watch?v=NcP8aTMSono

Mandag 2. september 2019
– Det var litt ubehagelig i starten, sa gardist Ivar Tverå fra Korgen, som sto 50 minutter med det norske flagget og i paradeuniform på toppen av Svolvær­geita for å komme 30 sekunder på TV under Arctic Race. Sammen med seg hadde han hornblåser Asta Rustad fra Trondheim på det andre hornet av geita.

De to klatret opp i vanlig uniform med god hjelp av fjellklatrere og skiftet til paradeuniform på en liten fjellhylle like under den siste toppen. Det vi ikke ser så godt på bildene, er at de hadde på seg sikkerhetsutstyr. Så fare for å falle 150 meter til foten av fjellet skal det ikke ha vært – men likevel, et sånt stunt er det ikke alle som hadde klart! Mer om stuntet og videoen som gikk verden rundt finner du hos NRK.


Mandag 16. september 2019
Mens vi venter på bedre rutiner for innlegging av noter hos J. W. Pepper, har vi funnet ganske greie rutiner hos Sheet Music Plus i USA. De første notene er alt lagt inn i en serie vi har kalt «That Old American Song».

Dette er noter som tidligere har vært tilgjengelige på korpsklassikere.no, men som få har vært interessert i her hjemme. Tilbudet av slike noter har også vært litt på siden av hensikten med vårt norske nettsted, som er å fremme bruken av eldre norsk musikk i våre hjemlige korps.

Fordelen med USA er oppmerksomhet ikke bare fra amerikanske korps, men fra hele verden. Ulempen er problemet med å bli sett i det store tilbudet av alle slags noter som dette firmaet tilbyr. Bare av korpsnoter er det over 2600 titler! Håpet vårt er at presentasjon av titlene som del av en serie kan oppveie noe av ulempen.

Foreløpig er det ikke planen å legge ut norske komposisjoner i USA. Tilbudet i USA vil ihvertfall i begynnelsen være begrenset til populærmusikk fra Tin Pan Alley-tiden, dvs. de 2-3 første tiårene av forrige århundre. Det viser seg at mye musikk fra denne perioden ikke lenger er tilgjengelig i utgaver for moderne korps.

En av fordelene med Sheet Music Plus er at de sikrer rettighetene i hele verden for komposisjoner som er copyright. Amerikansk copyright er ellers kronglete å finne ut av. Før 1974 måtte komponist eller musikkforlag nemlig passe på å fornye rettighetene med visse mellomrom for å kunne fortsette å kreve inn royalty (inntekter av salg). Alt utgitt før 1923 er heldigvis unntatt fra copyright.

Hvis du vil følge med på hva vi legger ut hos Sheet Music Plus, finner du oversikten her.