Oktober-blogg
   Oppdatert 23.10.2019


   Siste:
   NOPA sponser nye
   musikkarrangementer


Korpsmusikken trives godt i det norskeste USA, nemlig ved St. Olaf College i Northfield, Minnesota, en privat, luthersk høyskole som presten Bernt Julius Muus fra Snåsa var med på å grunnlegge i 1874. Skolen tilbyr fireårige undergraduate-studier, det vil si grunnutdanning på universitetsnivå (bachelor) innenfor «liberal arts», som innebærer at studentene kan sette sammen studiet av kurs i flere ulike fag som ikke er typiske yrkesfag.

St. Olaf College er mest kjent for musikkutdanningen og de sju musikkensemblene, først og fremst St. Olaf Band med rundt 90 musikere. Dette konsertkorpset ble grunnlagt i 1903 av Fredrik Melius Christiansen fra Eidsvoll og Larvik. Alt i 1906 dro de på sin første utenlandsturné til Norge og spilte rundt 30 konserter.

St. Olaf Band skiller seg fra de fleste andre ensembler ved at de bare har hatt sju dirigenter i løpet av 116 år. De blir bare slått av St. Olaf Choir, som Melius Christiansen stiftet i 1907. Koret har bare hatt fire dirigenter gjennom hele sin historie! Christiansen dirigerte selv koret fra 1912 til 1944.

I motsetning til koret, som fortsatt har enkelte tradisjonelle norske sanger og noen av Melius Christiansens arrangementer på programmet, har St. Olaf Band orientert seg kraftig i retning av nyere amerikansk korpsmusikk under ledelse av sin nåværende dirigent, Timothy Mahr.

På konsertprogrammet deres dukker det ofte opp komposisjoner av samtidskomponister som Gian Carlo Menotti, Warren Benson, Vincent Persichetti, Ned Rorem, Ellen Taaffe Zwilich, Stephen Paulus, Libby Larsen, David Maslanka, Dan Welcher – og selvfølgelig verk skrevet av dirigenten selv, Timothy Mahr. På konserten i mai spilte de verker av Benjamin Yeo, Jennifer Jolley, David Maslanka og Arne Running.

St. Olaf Band var sist på norgesturné i 1996 og 2005. I de siste årene har turnéene gått blant annet til Australia og New Zealand. Neste år står California for tur. I juni i år var St. Olaf Orchestra og St. Olaf Choir på norgesturné med konserter i Oslo, Kristiansand, Stavanger og Trondheim.

Mens bildet over er fra en av korpsets siste turnéer, stammer bildet nedenfor fra korpsets første turné til Norge i 1906. Korpset var svært moderne for sin tid med waldhorn, tromboner og flere saksofoner. Dirigenten i midten ser ut til å være Andrew Onstad, som ledet korpset de første årene. Til venstre for ham sitter Melius Christiansen. Til høyre for dirigenten sitter tamburmajoren, som ikke fikk gå i spissen i Trondheim hvis vi skal tro Aften­postens referat fra besøket: «Forrest gikk dirigenten hr. Melius Christiansen med sin store marskalstav.»

Repertoaret den gang var nok langt mer tradisjonelt enn nå. Aftenposten kunne fortelle: «Med udmerket militær Præcision marscheredes til Stiftsgaarden, hvor Korpset stillede sig op og hilste paa Kongen, Dronningen og Kronprins Olav. Kongen underholdt sig livlig med Norsk-Amerikanerne... Orkesteret spillede ... tilsidst paa Kongens specielle Ønske den amerikanske Marsch ‘Olympia Hippodrome’ af Alexander. Kongen udtalte gjentagende sin Beundring over det dygtige Orkesters Spil.» Det er den eneste korpsmusikken vi noen gang har hørt at noen i kongehuset har sagt de har satt pris på!

Tirsdag 1. oktober 2019

FORSVARSKORPSENE DE NESTE UKENE (Klikk på bildet)

Luftforsvarets musikkorps Forsvarets stabsmusikkorps Kongelige norske marines musikkorps Sjøforsvarets musikkorps Forsvarets musikkorps Nord-Norge

Tirsdag 1. oktober 2019

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE (Klikk på bildet)


Tirsdag 1. oktober 2019

NRKs KORPSPROGRAMMER I SEPTEMBER

Vi gir dere nedenfor lenkene til opptakene i NRKs nettspiller av de ukentlige sendingene i NRKs «Messing og treblås» i september. For alle som ønsker å høre programmet når det blir sendt i P1+, skal vi minne om at det er sending hver lørdag kl 17.30 hele året igjennom med reprise tirsdag uka etter kl 19.30. Program­leder er som vanlig Rune Alstedt.

28.09.2019 Minikonsert med Band of the Royal Marines. Dirigent: James Mason.
21.09.2019 To britiske korps: Cavendish Military Band og Massed Band of the Household Division.
14.09.2019 Forskjellige britiske forsvarskorps spiller typiske musikkstykker som har stått på repertoaret deres.
07.09.2019 «Marching With The Beatles». Band of the Irish Guards spiller Arthur Wilkinsons arrangementer fra 1966.

Tirsdag 1. oktober 2019
For å vise hva skolekorps kan prestere når de spiller nyere norsk musikk, tar vi med nedenfor videoen som Skjold skoles musikkorps har lagt ut på YouTube med verket som sikret dem andreplass i NM janitsjar 2019. De spiller «Sollicitus» av Fredrick Schjelderup, et 14 minutter langt musikkstykke. De oppnådde 97 poeng for innsatsen, bare to små poeng bak Midtun skoles musikkorps, som vi omtalte i august-bloggen.

Slik både Midtun og Skjold sikkert har erfart, er det ikke lett for et skolekorps å øve inn slike musikkverk. Det krever foreldre med den rette innstillingen til korpsdrift, og det krever en dirigent som ikke faller tilbake til gamle klisjéer om hva korpsmusikk er, og hva skolekorps er i stand til å prestere. Og fremfor alt krever det et godt forarbeid med rekruttering og kyndig instruksjon i alle instrumentgruppene.

Et stort pluss også til Fredrick Schjelderup, som våger å utfordre selv skolekorps med nokså avanserte stykker. Det er interessant at dette skjer i bergensdistriktet, som mange har ment har hatt mest framgang de senere årene når det gjelder brass-band. Nå viser det seg at Bergen sannelig også har tatt føringen når det gjelder nyere norsk musikk for janitsjar.

Her er Schjelderups «Sollicitus» spilt av Skjold skoles musikkorps dirigert av Merete Underhaug fra årets NM:Mandag 7. oktober 2019
De siste årene har stadig færre korps bestilt papirkopier av notene. Nå har behovet blitt så lite at vi har valgt å fjerne spørsmålet i betillingsrutinen om korpset ønsker e-noter (dvs. PDF-fil) eller papirkopi. Fordelen for korpsene er at de sparer de 200 kronene ekstra for kopiering, ekspedering og porto når de velger å gjøre kopieringen selv. Dessuten får korpset en fil som kan inngå i det digitale notearkivet som de fleste korpsene nå satser på både for å spare plass og for å slippe å slite med ufullstendige notesett.

Etter hvert vil endringen bli synlig på nettsidene for de enkelte notene, fordi tilbudet om papirkopi vil forsvinne også der. Riktignok vil det ta litt tid å endre dette for alle notene som vi tilbyr, så hvis noen stusser over at det er ulike opplysninger på bestillingssiden og de andre sidene, så er det opplysningene på bestillingssiden som gjelder.

For alle noter der opplysningen om kopiering ennå ikke er fjernet, kan papirkopier bestilles inntil videre. Da bør dette noteres som ønske i feltet «Eventuell merknad» på bestillingssiden. Bestillingen blir da 200 kroner dyrere, selv om det ikke vises på bestillingssiden.

Vi gjør oppmerksom på at det ikke blir noe billigsalg av papirnoter hos oss, simpelthen fordi vi ikke har noe usolgt lager på papir!

Tirsdag 22. oktober 2019


Onsdag 23. oktober 2018

SKAFF DERE NOE NYTT OG NORSK!

NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) ønsker å støtte konserter som bruker norsk musikk – uansett språk. Siden den første tildelingen i 2016 har NOPA innvilget støtte til mer enn 60 ensembler, også mange korps.

Et av kriteriene NOPA stiller er at komponisten eller låtskriveren er nålevende. Å få spille populærmusikk av en artist og låtskriver barn og unge har kjennskap til, kan bidra til å skape større interesse både for korpsmusikk og nyere norsk musikk. Men vær rask! Fristen for å sende inn søknad går ut 10. november.

– For å skape interesse tror vi det er viktig at korpsene henger med i tida og fremfører ny musikk, sier Trine Mjølhus Jacobsen i NOPA, som håper å motta søknader fra brassband, janitsjar og skolekorps over hele landet. Og hvis korpset lurer på noe, er det bare å ringe.

Mer om søknadsprosessen og retningslinjer for å få del i de over 300.000 kronene NOPA deler ut hvert år, kan du lese her.

NOPA ble stiftet i 1937 etter inititativ av slagerkomponister som Kristian Hauger, Jolly Kramer-Johansen og Bjarne Amdahl. NOPA er egentlig en forkortelse for «norske populærautorer».

Onsdag 23. oktober 2019
I september samlet Nordby skolekorps i Ås kommune store deler av Korps-Norge i familieparken Tusenfryd for 11. gang på rad. 114 korps fra Pasvikdalen i Finnmark i nord til Kristiansand i sør var påmeldt. Ifølge arrangøren er stevnet det klart største i sitt slag i Norge.

Det ble arrangert to stevner med samme opplegg lørdag og søndag, slik at deltakerne kunne velge hvilken dag de ville delta. Mange av korpsene som kom langveisfra, benyttet seg av tilbudet om overnatting på skoler i nærmiljøet. Nordby IL Håndball stilte med 80 personer som hjalp til med å organisere overnatting og bespisning.

I år deltok ca. 5500 musikanter og ledere på stevnet i løpet av helga. Det var nesten like mange som i fjor, da det ble satt rekord. Flere enn dette er det rett og slett ikke plass til i amfiet i Tusenfryd. Men selve parken er stor nok til at den var åpen også for vanlige gjester denne helga.

Foreldregruppen i Nordby skolekorps sier til Østlandets Blad at de ser på stevnet som Norges morsomste dugnad. Selv om det ligger mye arbeid bak et slikt arrangement, så gir gleden fra alle deltakerne inspirasjon og gjør at foreldrene makter å gjennomføre dette krevende arrangementet år etter år. For noen av foreldrene hadde arbeidet med årets stevne pågått siden fjorårets stevne ble avsluttet.

Onsdag 23. oktober 2019


Onsdag 23. oktober 2019
Det går framover også hos «søta bror». Årets utgave av Svensk Blåsmusikfestival i Linköping samlet hele 39 korps mot 30 i fjor. I løpet av fire dager deltok de om lag 1100 musikantene på mer enn 60 opptredener, seminarer/workshops, oppmarsjer og til slutt en tattoo i Saab Arena.

Arrangøren rapporterer at innbyggerne i Linköping blir stadig flinkere til å bli med på notene, bokstavelig talt. De møtte opp i stort antall som tilhørere både i Crusellhallen og på byens gater og torg. Storband og messingsekstett var nye innslag, slik at det ble tatt i bruk flere nye spillesteder og også flere kirker enn tidligere.

Som vanlig var sverigemesterskapet del av arrangementet. Her var det som så ofte før nokså sparsom deltakelse. Bare tre korps stilte i 1. divisjon og fire i 2. divisjon, samt ett korps i åpen klasse uten bedømming.

Vinner i 1. divisjon ble Uppsala Blåsarsymfoniker, som får æren av å representere Sverige i neste års European Championship for Wind Orchestras (ECWO), som blir holdt i kongressenteret Mégacité i Amiens, Frankrike, 23. mai 2020. Der vil de blant annet konkurrere mot årets norske vinner, Musikkforeningen Nidarholm.

Ikke uventet tok Uppsala Blåsarsymfoniker hjem pokalen for tredje år på rad. De var klart bedre enn Hemvärnets Musikkår Göteborg og Mjölby Ungdomsmusikkår. 2. divisjon ble vunnet av Arvika Stadsmusikkår foran Vulcans Musikkår fra Tidaholm, Åmål Concert Band og Njudungsorkestern fra Vetlanda. Selv om poengsummene ikke ble så høye for enkelte av disse, var oppslutningen om 2. divisjon ihvertfall bedre enn i fjor, da det stilte bare ett korps!

Föreningen Svensk Blåsmusik, som arrangerer festivalen, regner med at årets suksess vil bli fulgt opp med en ny festival i september neste år. Det beste fra årets festival tar vi med nedenfor. Uppsala Blåsarsymfoniker under ledelse av Leif Karlsson spiller det obligatoriske stykket i 1. divisjon, «Ponte Romano» av Jan van der Roost: