November-blogg
   Oppdatert 18.11.2019


   Siste:
   HMKG debuterte
   i Ridehuset


Den kongelige nederlandske marines musikkorps, også kjent som Marinierskapel der Koninklijke Marine, er et av verdens beste forsvarskorps. Med 53 manns besetning (inkludert et tamburkorps) er det ett av tre militær­korps i Nederland. Ikke verst for et land som ikke er stort større enn det sammenslåtte fylket Trøndelag!

Tidligere var korpset ledende når det gjaldt å lansere nye arrangementer og komposisjoner for korps under ledelse av legendariske dirigenter som Henk C. van Lijnschooten og Gert D. Buitenhuis. Best husker vi vel det svært populære samarbeidet med Dutch Swing College Band fra nokså mange år tilbake, som blant annet resulterte i albumet «When the Swing Comes Marching in».

I 1996 spilte de til og med inn et album med tittelen «It’s so nice to meet The Brazz Brothers», altså et samarbeidsprosjekt med bandet som opprinnelig kalte seg Ytre Suløens Jassensemble og har sin bakgrunn fra Langevåg Skulekorps utenfor Ålesund.

Nå har utviklingen tatt korpset i en helt annen retning under deres nye dirigent Arjan Tien. Det kan vi høre på to album utgitt nylig på det nederlandske platemerket Channel Classics (CCS 40818 og 42019). Her spiller de originale korpskomposisjoner skrevet av stort sett kjente klassiske komponister fra Beethoven til Stravinskij.

Det første albumet inneholder bare russisk musikk. Vi unngår selvsagt ikke hyllesten til oktoberrevolusjonen (Glinka), men får også høre vektigere ting som Stravinskijs symfonier for blåsere og som avslutning hans lystige Sirkuspolka – komponert for en ung elefant, og opprinnelig et pianostykke.

Det mest interessante er på mange måter Rimskij-Korsakovs tre konserter for korps og henholdsvis obo, klarinett og trombone. Her benytter korpset blåsere fra Concertgebouw-orkesteret som solister, sikkert for å oppnå riktig klassisk frasering i stedet for en litt mer rett fram korpsversjon. Litt overraskende å høre at klarinettsolisten ikke kjente Rimskij-Korsakovs stykke fra før (videoen nedenfor)!

Det andre albumet byr blant annet på Hindemiths velkjente symfoni, Schönbergs Tema og variasjoner og Weills suite fra Tolvskillingsoperaen, som riktignok ikke er skrevet for ren korpsbesetning, men bruker både piano, gitar, banjo og bandoneon.

Vi merker godt at dirigenten Arjan Tien har lang erfaring fra å dirigere kammerorkester, fordi han får korpset til å dempe seg, men likevel spille utrolig nyansert. Et riktig fremragende eksempel på hvordan et moderne konsertkorps bør låte.

Denne tilnærmingen til den klassiske korpsmusikken fungerer godt i de fleste tilfellene. Unntaket er faktisk Tolvskillingsoperaen, som ikke tjener på et avdempet uttrykk. Weills musikk fra mellomkrigstidens Tyskland har fremfor alt en krass uttrykksmåte som skal vekke til live minnene om et desillusjonert og dekadent Berlin på 1920-tallet. Det lykkes dessverre ikke denne innspillingen med å gjøre. Det blir litt for snilt.Fredag 1. november 2019

FORSVARSKORPSENE DE NESTE UKENE (Klikk på bildet)

Luftforsvarets musikkorps Forsvarets stabsmusikkorps Kongelige norske marines musikkorps Sjøforsvarets musikkorps Forsvarets musikkorps Nord-Norge

Fredag 1. november 2019

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE (Klikk på bildet)


Fredag 1. november 2019

NRKs KORPSPROGRAMMER I OKTOBER

Vi gir dere nedenfor lenkene til opptakene i NRKs nettspiller av de ukentlige sendingene i NRKs «Messing og treblås» i oktober. For alle som ønsker å høre programmet når det blir sendt i P1+, skal vi minne om at det er sending hver lørdag kl 17.30 hele året igjennom med reprise tirsdag uka etter kl 19.30. Program­leder er som vanlig Rune Alstedt.

26.10.2019 Oslo Politiorkester fra en konsert i Store Studio i 2017. Dirigent: Ståle Abrahamsen.
19.10.2019 Utdrag fra tidligere programmer med forskjellige norske korps.
12.10.2019 Populær musikk med Forsvarets stabsmusikkorps.
05.10.2019 HMKGs musikktropp 2019 fra en konsert i februar i år. Dirigent: Bjørn Bogetvedt.

Fredag 1. november 2019
25. oktober ble frigjøringen i 1944 feiret i Kirkenes, blant annet med norske politikere og Russlands utenriksminister til stede. Samme kveld var det konsert med Kirkenes Hornmusikk og den norsk-russiske operasangeren Lilly Jørstad. Konserten ble dirigert av Aleksej Karabanov, som til daglig leder Central Navy Band of Russia, det viktigste korpset i den russiske marinen med tilholdssted i Moskva.

Det var nok litt av en overgang både for dirigent og korps å samarbeide om denne konserten. Henriette Fagerborg, som er leder for korpset, innrømte overfor nrk.no at medlemmene var spente og nervøse før det første møtet med stjernedirigenten. Karabanov (til venstre), som vanligvis bare arbeider med profesjonelle musikere, stilte store krav til amatørene i Kirkenes. – Mer følelser, mer energi, ropte han ifølge nrk.no på en blanding av engelsk og russisk, mens han viftet med armene.

Det første møtet mellom hornmusikken og dirigenten skjedde i Moskva, på et russisk military tattoo. Midt i folkemengden bante korpsets tidligere dirigent, Eirik Slagtern, seg fram for å snakke med Karabanov. Dette første møtet førte etter hvert til samarbeid og invitasjon for å dirigere konserten under frigjøringsjubileet.

Karabanov kunne fortelle at han ble veldig overrasket da han fikk henvendelsen om å samarbeide med et lokalt amatørkorps i Kirkenes. Men da han forstod hva det dreide seg om, var han ikke i tvil. – Frigjøringen av Kirkenes er en viktig dato for meg, og jeg er stolt over at korpset har invitert meg for å dirigere dem på denne dagen, sa han.

Det hører med til historien at Finnmark er det eneste området russerne okkuperte i andre verdenskrig, men ikke gjorde krav på å beholde under kommunistisk styre etter at krigen var slutt.

Mandag 18. november 2019

HMKGs musikktropp 2019-2020 hadde lagt sin debutkonsert til Ridehuset på Akershus festning 15. november, fordi det foregår oppussing i Huseby leir. Det var ingen dårlig idé, fordi akustikken i Ridehuset er så mye bedre, men også litt krevende, fordi alle detaljer høres svært godt.

Etter samspill i 1,5 måned er det ikke alt som sitter like godt av repertoaret korpset serverte, men det er likevel utrolig bra kvalitet på det meste som ble prestert.

Som dirigent Bjørn Bogetvedt forklarte, er det nytt av året at instruksjon blir gitt av ansatte i Stabsmusikken og Marinemusikken. Dette vil bli fulgt opp videre gjennom tjenesten med tanke på å holde et høyt musikalsk nivå. Og selvfølgelig også til glede for det sivile musikklivet etter at tjenesten er over.

Takk til Ole Brustad, som har lagt ut opptaket nedenfor på YouTube. Gardistene presenterer selv stykkene de spiller.