Januar-blogg
   Oppdatert 22.01.2020


   Siste:
   Stjørdal: Nyttårs-
   konsert med smell i


Like før jul kom den britiske messingseptetten Septura med et album der de framfører musikken fra Tsjaikovskijs «Nøtteknekkeren» i eget arrangement. Alt blir spilt svært virtuost. Mange ganger er det helt fantastisk hva de klarer å prestere uten hjelp av treblås og strykere. De har da også fått mye skryt for denne innspillingen.

Septura framfører med noen få unntak musikken fra hele Tsjaikovskijs ballett, ikke bare de utvalgte stykkene fra andre akt som komponisten satte sammen til en svite. Derfor kan det i begynnelsen virke som litt ukjent musikk før vi kommer til siste del, som foregår i Sukkertøylandet og har alle de kjente melodiene.

For at vi ikke skal bli helt forvirret av den fantasifulle og litt usammenhengende historien, er det sammenbindende tekst mellom hvert musikknummer. Dermed blir det lettere for oss å følge overgangen fra pyntingen av juletreet og Drosselmeyers julegave, som er Nøtteknekkeren av tre, til Klara sitt nattlige besøk hos Nøtteknekkeren. Plutselig blir han forvandlet til en prins som tar henne med seg gjennom skogen til Sukkertøy­landet, der det foregår de mest fantastiske ting.

Septura kaller seg «musikalske kleptomaner», fordi de tar tak i kjente klassikere og lager sin egen brassversjon. Hensikten er å gi brassensembler et bedre rykte. De kom med sitt første album for fem år siden og har nå åtte album på samvittigheten, alle utgitt på Naxos. I disse albumene har de arbeidet seg jevnt og trutt gjennom musikkhistorien fra Gabrieli og Palestrina til forrige århundres Sjostakovitsj og Debussy.

Selv om de sju er eksperter på å variere uttrykket, blir det i lengden vanskelig å unngå at tre trompeter, tre tromboner og en tuba kan virke litt snautt enkelte ganger. Det kan bli litt for mye topp og bunn og litt for lite i midten. Men på sitt beste og med originaler som egner seg godt for brass, klinger det fenomenalt, selv i «Nøtteknekkeren».
Onsdag 8. januar 2020

FORSVARSKORPSENE DE NESTE UKENE (Klikk på bildet)

Luftforsvarets musikkorps Forsvarets stabsmusikkorps Kongelige norske marines musikkorps Sjøforsvarets musikkorps Forsvarets musikkorps Nord-Norge

Onsdag 8. januar 2020

DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE (Klikk på bildet)


Onsdag 8. januar 2020

NRKs KORPSPROGRAMMER I DESEMBER

Vi gir dere nedenfor lenkene til opptakene i NRKs nettspiller av de ukentlige sendingene i NRKs «Messing og treblås» i desember. For alle som ønsker å høre programmet når det blir sendt i P1+, skal vi minne om at det er sending hver lørdag kl 17.30 hele året igjennom med reprise tirsdag uka etter kl 19.30. Program­leder er som vanlig Rune Alstedt.

28.12.2019 Eikanger-Bjørsvik musikklag spiller populære og virtuose stykker som de har på sitt repertoar.
26.12.2019 Julespesial: HMKG i opptak fra september 2019, da de spilte inn årets CD i Store Studio.
21.12.2019 Kongelige norske marines musikkorps og Solveig Kringlebotn framfører julemusikk. Dirigent: Ingar Bergby.
14.12.2019 Kongelige norske marines musikkorps og Kim Fairchild framfører svingende julemusikk.
07.12.2019 Göteborg blåsorkester dirigert av Jerker Johansson spiller klassiske marsjer.

Onsdag 8. januar 2020

Det er nesten umerkelig hvordan det største tattoo i verden, Edinburgh Military Tattoo, forandrer seg litt for hvert år som går. Det blir mer dans, mer sekkepiper, mer skotsk tradisjonsmusikk og mer action. Og mindre tradisjonell militærmusikk og marsjer.

Klikk på bildet hvis du vil gjenoppleve opptaket av fjorårets tattoo som NRK viste i jula, og som du nå kan spille av i NRKs nettspiller.

Onsdag 15. januar 2020Onsdag 22. januar 2020// https://www.stolaf.edu/multimedia/play/?e=2854 // Vi omtalte St. Olaf Band i septemberbloggen. Nå tenkte vi at det kunne passe å henlede oppmerksomheten på de to konsertene som dette konsertkorpset har deltatt på i november. Den første er Festival of Bands, der gode elever fra high school-band over hele Minnesota blir invitert til et dagsseminar som ender med konsert. På konserten deltar også Norseman Band (de yngste studentene ved St. Olaf) og St. Olaf Band. Det blir bare spilt amerikansk musikk.