Det var svenskene som laget film av Bjørnstjerne Bjørnsons bondefortelling «Synnøve Solbakken». De gjorde det hele tre ganger – i 1919 som stumfilm, i 1934 med norske Tancred Ibsen som regissør og i 1957 med norske Synnøve Strigen i hovedrollen. Utendørsscenene ble alltid filmet i Gudbrandsdalen, der de fant troverdige kulisser for denne bonderomantiske kjærlighetshistorien.

«Synnøve Solbakken» handler om kjærligheten mellom Synnøve fra den solrike siden av dalen og Torbjørn Granlien fra skyggesiden – bokstavelig talt. Synnøves foreldre mener at en annen enn den utagerende Torbjørn vil være bedre for henne å gifte seg med. Men så skjer det dramatiske begivenheter, slik at Synnøve og Torbjørn likevel får hverandre til slutt.

Til filmen fra 1934 ble det bestilt musikk av Hugo Alfvén. På partituret har han skrevet at musikken er «delvis byggd på fritt behandad gammal norsk folkmusik och [i del 3] ‘Synnöves sång’ av Halfdan Kjerulf, samt delvis nykomponerad musik». Han gjorde også om en del av filmmusikken til en suite i seks deler med tittelen «Synnöve Solbakken».

1. Søndagsmorgen i skogen
2. Ung kjærlighet – Synnøve på seteren
3. Hjertesorg – Pastorale
4. Torbjørn og Synnøve
5. Lengsel
6. I Solbakken

Det virker som Alfvén har vært sterkt inspirert av Grieg og brukt «Margrethes vuggesang» og «Klokkeklang» som forbilder for de to delene som første sats består av. Satsen begynner rolig og avsluttes med lyden av kirkeklokker. Det får oss til å tenke på dette avsnittet i «Synnøve Solbakken» som innleder beskrivelsen av en søndag om høsten da folk var på vei til kirka:

«Dagen tegnet til å bli vakker. Veien slynget seg gjennom bygda og forbi Granlien, bøyde deretter av til høyre, og en god fjerdings vei lengre framme lå kirka. På de fleste gårdene var kornet skåret og satt på staur; kyrne for det meste tatt ned fra fjellet og gikk bundet; markene var enten blitt grønne for andre gang eller gråhvite der jorda var skrinnere. Rundt om sto skogen i mangefarget prakt».

Spilletid: 2 ½ minutt. Vanskelighetsgrad: *** | Spilt av virtuelt demo-korps