Eyvind Alnæs (1872-1932) er nå mest kjent for sin «Julemotett», som er arrangert både for kor og korps. Men også «Siste reis» er blant hans beste og mest spilte komposisjoner. Her har vi et korpsarrangement fra 1939 av Th. Engebrethsen. Det er nå tilpasset moderne korpsbesetning, og enkelte akkorder er endret for bedre klang i korps.

Alnæs var en av de betydeligste komponistene etter Grieg. I tillegg til at han skrev to symfonier, en pianokonsert og en rekke orgelverk og sanger, førte han videre bokverket «Norges melodier», som Grieg hadde begynt, og satte harmonier til salmene i «Norsk koralbok» (utgaven fra 1926).

«Siste reis» ble utgitt i 1904 som del av hans opus 17. Her tonesatte han diktet som Henrik Wergeland skrev på dødsleiet våren 1845. Wergeland hadde måttet selge «Grotten» i Slottsparken i Oslo for å dekke gjeld etter en rettssak, og han hadde nettopp flyttet inn i ei ny lita stue kalt «Hjerterom» i Pilestredet.

Wergeland utformet «Nu siste reis meg forestår» som en sjømannssang. Han forestilte seg at himmelen ville bli hans egentlige hjem, og dit skulle farten snart gå «igjennom sky opp i det blå». Tre måneder senere døde han av en lungesykdom, enten kreft eller tuberkulose, bare 37 år gammel.

Spilletid: ca. 2 minutter. Vanskelighetsgrad: ** | Ogg eller mp3?