Ved siden av «Mot kveld» (Alle de duggvåte blomster / har sendt solen det siste godnatt) er «Sommervise» blitt stående som den mest populære komposisjonen til Agathe Backer Grøndahl (1847-1907).

Mange av komposisjonene hennes er romanser, skrevet for sang og klaver, men «Sommervise» er – trass i tittelen – en sang uten ord, utgitt 1897 i den tredje samlingen av Fantasistykker.

Agathe Backer Grøndahl var en svært aktiv konsertpianist og pianolærer som også fikk fire barn i løpet av ti år. I tillegg skapte hun om lag 250 romanser og 150 klaverstykker, men ingen orkesterverk som gjorde henne kjent vidt og bredt, slik tilfellet var med Grieg og Svendsen.

Selv om Grieg beundret henne både som komponist, pianist og menneske, har enkelte andre litt urettferdig ment at musikken hennes bare dreier seg om «det lett grasiøse, sommernattens mysikk, alvedans og sankthansormer, barnesinnets uskyldige glede», slik Sandvik og Schjelderup skrev i Norsk Musikhistorie (1921).

Dette inntrykket blir ihvertfall feil når vi hører «Sommervise» instrumentert for korps, fordi her er de sprø klangene i diskanten i pianoet erstattet med helt andre og til dels dypere klangfarger.

Spilletid: 3 ½ minutt. Vanskelighetsgrad: **