Beethoven skrev i alt fire militærmarsjer, og dette er den første og mest kjente av dem. Den gang var «janitsjarmusikk» en populær musikkform som etterlignet den tyrkiske blåsemusikken. Besetningen ble dominert av treblåsere: piccolo, 2 oboer, 2 klarinetter, 2 fagotter, kontrafagott, 2 horn, 1 trompet samt slagverk. I vår versjon er det fire stemmer, fleksibelt arrangert for korpsinstrumenter i C, B, Ess og F, samt slagverk.

Marsjen ble tilegnet erkehertug Anton av Østerrike i 1809, men alt året etter laget Beethoven et nytt arrangement som han tilegnet keiserinne Maria Ludovika. I 1813 dediserte han marsjen til Johann David Ludwig Yorck Graf von Wartenburg, en prøyssisk general som sørget for fred med Russland etter napoleonskrigene. Marsjen har altså ingen tilknytning til det engelske grevskapet Yorkshire.

I 1823 la Beethoven til en trio, men denne blir vanligvis utelatt etter at marsjen ble del av samlingen av marsjer for det tyske forsvaret. Beethoven skrev den som konsertmarsj, men etter hvert ble den brukt også på slagmarken som såkalt stormmarsj (angrepsmarsj), blant annet da prøysserne angrep Dybbøl Mølle og erobret øya Femern (Fehmarn) fra Danmark i 1864.

Spilletid: 1 ½ minutt. Vanskelighetsgrad: *