Italienske Luigi Boccherini (1745-1805) er nok for de fleste en «one hit composer», fordi det eneste de trolig har hørt av ham, er denne menuetten.

Hvorfor akkurat denne menuetten og knapt noe annet av Boccherinis musikk er blitt så kjent, er ikke lett så si. Menuetten er del av en strykekvintett, og dem skrev Boccherini mer enn hundre av. I tillegg skrev han omtrent like mange strykekvartetter samt en mengde trioer og sonater, 30 symfonier og minst 19 cellokonserter.

Det meste av denne store produksjonen ble til mens Boccherini var hoffkomponist i Spania. Men etter at han røk uklar med det spanske kongehuset og døde i ytterste fattigdom, ble musikken hans fullstendig glemt. Først i vår tid er flere verk enn denne menuetten hentet fram igjen.

Menuetten stammer fra Strykekvintett i E-dur, Op. 11 nr. 5 (G.275), skrevet i 1771. Det spesielle med Boccherinis kvintetter er at han alltid skrev dem for to fioliner, én bratsj og to celloer, fordi cello var yndlingsinstrumentet hans. Vanligvis er det to bratsjer og bare én cello i en strykekvintett.

Vår utgave for korps tar utgangspunkt i den originale menuetten, som er arrangert med varierte stemmer for alle instrumentene i korpset, men uten at de opprinnelige akkordene er endret. Klarinett 1-3 + bassklarinett kan brukes uavhengig av de andre stemmene hvis man ønsker et lite ensemble.

Hør en orkesterversjon på vår Facebook-side.

Spilletid: 2 ½ minutt (+ evt. da capo). Vanskelighetsgrad: ***(*)