«Over There» er en sang fra 1917 som var populær både i første og andre verdenskrig. I tillegg har den fulgt amerikanske soldater overalt siden.

Det meste av teksten er så nøytral at sangen kan brukes uavhengig av tid og sted når det først er slik at «the Yanks are coming». Bare det andre verset avslører at sangen ble skrevet under første verdenskrig: «Johnny, show the Hun, you’re a son-of-a-gun». På denne tiden kalte amerikanerne alle på tysk side i krigen «hun» – huner – etter den krigerske stammen som herjet i Europa på 400-500-tallet. I andre verdenskrig kalte amerikanerne de tyske soldatene oftest «Jerry» eller «Kraut».

George Michael Cohan (1878-1942) var komponist, tekstfor­fatter, skuespiller og teatersjef i New York. Han blir regnet som skaperen av musikalsjangeren. Før første verdenskrig ble han ofte omtalt som «mannen som eide Broadway».

Cohan har fortalt at han skrev ned tekst og melodi til «Over There» på en togtur fra New Rochelle til New York kort tid etter at USA erklærte Tyskland krig i april 1917.

Spilletid: ca. 3 minutter. Vanskelighetsgrad: ***