Olav Eitrem Fossum (1879-1962*) var tubaist i 5. divisjons musikkorps, dagens Luftforsvarets musikkorps, og ble i 1935 sjef og dirigent samme sted. Han var i tillegg en dyktig fiolinist. De to marsjene han etterlot seg, er denne og en som han kalte «Hjuringen». De er begge skrevet tidlig på 1930-tallet og holdt i en tradisjonell folketonestil, men med litt dristigere akkorder enn det var vanlig i marsjer et par tiår tidligere.

Hele marsjen er komponert rundt hærens og kavaleriets signaler spilt av kornetter og trompeter. Det begynner med signalet for alarm i takt 1 og fortsetter med signalet for tropp i takt 5, spisesignalet i takt 13, signalet for oppstilling i takt 22, innrykking i takt 25 og tappenstrek i takt 30. I trioen spilles reveljen solo før vi får kavaleriets parademarsj i takt 55 og kavaleriets signal for samling i takt 87.

Marsjen er tilegnet general Christian Fredrik Bruusgaard (1871-1939), som på sine eldre dager kom til Trondheim i 1932 som kommandant og sjef for 5. brigade. Trønderne må ha følt seg beæret over at en så kjent og aktet militær skulle avslutte karrieren hos dem. Bruusgaard hadde vært sjef for Garden under første verdenskrig og deretter sjef for avdelinger i Oslo og Drammen. Dessuten var han kjent som forfatter av militærfaglig litteratur i tillegg til at han hadde kommentert første verdenskrigs gang i avisen Tidens Tegn.

Skuffelsen må ha vært stor da det ble kjent at Bruusgaard alt i 1935 skulle tiltre som kommandant ved Fredriksten festning i Halden. Det kan ha påvirket Fossum mens han skrev marsjen. Ihvertfall er deler av trioen lite gjennomarbeidet, akkurat som om inspirasjonen forsvant underveis. De åpenbare manglene er nå rettet, og flyten i melodien og akkordene er forbedret. Nokså ubrukt notemateriale tyder på at marsjen er spilt sjelden, selv om den byr på mange oppfinnsomme motmelodier til trompetsignalene.

Spilletid: 3 ¼ minutt. Vanskelighetsgrad: *** | Spilt av virtuelt demo-korps