Ved siden av «Florentinermarsj» er «Gladiatorenes inntog» den mest berømte marsjen Julius Fučík skrev.

Tittelen skyldes at Fučík var fascinert av antikkens Roma og de gamle romerne, akkurat som Johan Halvorsen var fascinert av de gamle bojarene i Øst-Europa. I begge tilfellene resulterte det i en av verdens beste marsjer.

Marsjen ble først utbredt i USA som «Thunder and Blazes» og brukt som sirkusmarsj, en såkalt «screamer», som varsler ikke gladiatorenes, men klovnenes inntog. Der spilles den i nesten dobbelt tempo og slett ikke så majestetisk som Fučík ønsket. Siste del skal være grandioso og «triomphale» i et litt saktere tempo.

Herman Ludwig Blankenburg gjorde en vri med sin «Gladiatorenes avskjed» (1905) i en litt annen stil.


Julius Fučík (1872-1916) ble bare 44 år gammel, men rakk i sitt korte og sikkert hektiske liv å skrive over 400 musikkstykker, en god del av dem marsjer og ouverturer, men også en messe og et rekviem.

Han var født i Praha den gang byen var del av det store Østerrike-Ungarn. Inntil 1913 tjenestegjorde han som dirigent for østerrikske militærorkestre i Krems an der Donau, Sarajevo, Budapest og Terzín (Theresienstadt). «Gladiatorenes inntog» ble skrevet i Sarajevo i 1897.

Spilletid: ca. 3 minutter. Vanskelighetsgrad: *** | Ogg eller mp3?