I 1917 jobbet 19-årige George Gershwin og 21-årige Irving Caesar som låtskrivere for revyen «Demi-Tasse», som skulle åpne i Capitol Theatre på Broadway, der Paramount Plaza med Gershwin Theatre ligger i dag.

En dag la de merke til at en låt med tittelen «Hindustan» var blitt populær. De sa til hverandre: Skal vi ikke heller lage en sang om et sted i USA? Det første som falt dem inn, var Steven Fosters populære «Old Folks at Home» fra 1851, som begynner med «Way down upon the Swanee River».

Med Fosters tekst i tankene skrev Irving Caesar en lignende tekst til «Swanee» etter hvert som Gershwin fikk melodien ferdig. Det skal ikke ha tatt mer enn et kvarters tid.

Selv om publikum i Capitol-teatret så ut til å like sangen, ble det solgt få pianonoter, noe som den gangen var nødvendig hvis en melodi skulle bli riktig populær i USA. Dette endret seg brått da Gershwin spilte melodien for Al Jolson. Han var en stor stjerne og tok den med i sitt eget show «Sinbad» i Winter Garden Teatre på motsatt side av Broadway. Dermed var suksessen sikret.

Gershwin og Caesar hadde aldri vært i sørstatene. Steven Foster hadde heller aldri vært der. Det førte for det første til at navnet på elva ble feilstavet. Den heter Suwannee og renner gjennom Georgia og den nordlige delen av Florida. For det andre er det tydelig at både Foster og Caesar trodde elva lå i et plantasjedistrikt som lignet på Mississippi. I virkeligheten renner Suwannee gjennom store og stort sett ubebodde sump­områder der det aldri har vært plantasjer. Det er neppe et sted å lengte intenst tilbake til, slik de trodde.

«Swanee» ble utgitt i 1919*. Vårt korpsarrangement er vedlagt både engelsk og norsk tekst.

Spilletid: ca. 3 minutter. Vanskelighetsgrad: **