Mens Fredrik Wilhelm Gomnæs (1868-1925) fra Hole på Ringerike var dirigent for divisjonsmusikken i Bergen fra 1911 til 1920, skrev han denne marsjen som han kalte «Store Sartor marsj». Det var før han vendte tilbake til Østlandet og ble dirigent for divisjonsmusikken i Oslo.

I dag vet alle fra bergensdistriktet at Sartor Storsenter er det store kjøpesenteret i Straume på Litlesotra vest for Bergen. Men for hundre år siden var navnet Sartor ikke lenger særlig vanlig i bruk, selv om mange eldre sikkert kjente det godt. Det er nemlig det forvanskede navnet som øyene Store Sotra og Litlesotra fikk i dansketiden.

Ingen vet hvorfor Gomnæs valgte dette gammeldagse navnet. Kanskje har han syntes det lød snodig eller eksotisk og derfor vakte oppmerksomhet, akkurat som da kjøpesenteret fikk navn. Kanskje kan han ha brukt en melodi fra Sotra som utgangspunkt for marsjen for å forlyste bergenserne som promenerte i strøket rundt musikkpaviljongen i Byparken. Eller kanskje kan forklaringen være så enkel som at divisjonsmusikken ved en eller annen anledning skulle dra ut til Store Sotra, som den gangen var best å nå med en av fjordabåtene.

Avstanden til Bergen sentrum er riktignok bare et par mil, men Sotra var kjent som strilelandet med fattige fiskere som holdt seg mest for seg selv. Forholdene endret seg raskt med bedre fergeforbindelser og særlig etter at Sotrabrua åpnet i 1971. I dag har først og fremst Litlesotra tett bebyggelse på samme måte som på fastlandssiden av Knarreviksundet, og strilelandet med de fattige fiskerne er selvfølgelig for lengst blitt historie.

I dag domineres tettstedet Ågotnes på Store Sotra av Coast Center Base, en forsyningsbase for oljeindustrien. I Øygarden lengre nord ligger gassanlegget på Kollsnes som behandler gassen fra Troll-feltet og andre petroleumsfelt i Nordsjøen.

Spilletid: Ca. 2 ¾ minutt. Vanskelighetsgrad: *** | Spilt av virtuelt demo-korps