Grieg skrev fire norske danser som ble utgitt for firehendig klaver av Peters i Leipzig i 1880 som hans opus 35.

I dag kjenner de fleste Norsk dans nr. 2 som kjenningsmelodien til NRK-programmet «Norge rundt». Enkelte forbinder den også med kjenningssignalet til iskrembilen på sitt hjemsted.

Det musikalske temaet hentet Grieg fra Ludvig M. Lindemans «Ældre og nyere norske Fjeldmelodier» (bind 1, nr. 101), utgitt i 1853. Lindeman hadde notert ned melodien etter Arne Thingstad fra Åmot i Østerdalen. Grieg ble inspirert av de fire siste taktene til å legge til en frenetisk allegro, som utgjør midtpartiet av Norsk dans nr. 2.

Arrangementet vi har her, ble skrevet av Patrick Sarsfield Gilmore (1829-1892) og bearbeidet av den kanadiske arrangøren og komponisten Louis-Philippe Laurendeau (1861-1916). Det ble utgitt av Carl Fisher i New York i 1908.

De eneste endringene i forhold til det originale arrangementet er at bassklarinett dobler barytonsax og 2. altsax dobler obo. Disse stemmene er ikke med i det originale notesettet.

Alle som savner sopransax eller horn i ess, finner disse stemmene i det originale notesettet, som blir medsendt hvis det noteres i merknadsfeltet. Originalen har også en god del stikknoter i stemmen for solo kornett som er utelatt i vår versjon.

Spilletid: 2 ½ minutt. Vanskelighetsgrad: ***(*)