Nationaltheatrets juleforestilling for barn i 1922 var «Peik og stortrollet» av Adam Hiorth (1879-1961). Johan Halvorsen skrev musikken, som også omfattet «Trollmøenes dans», en ballett som ikke var mellomaktsmusikk, men et danseopptrinn i selve stykket.

1. Peik, prinsessen og stortrollet
2. Trollmøenes dans
3. Prinsessen kommer ridende på bjørnen
4. Trollenes inntog i berget det blå
5. Dans av småtroll

Da Halvorsen samlet musikkstykkene fra skuespillet i suiten «Norske eventyrbilder», tok han ikke med «Trollmøenes dans». Han syntes kanskje det ble litt vel mye med hele tre trolldanser. De to andre var «Dans av stortroll og småtroll», som han valgte å dele og gi nye titler, slik at de nå utgjør de to siste satsene.

Trollmøenes sakte vals i 3/8-takt lå gjemt og glemt av de fleste i 90 år inntil Bergensfilharmonien under Neeve Järvi utvidet suiten med denne satsen da de gjorde en innspilling av «Norske eventyrbilder» for få år siden.

Nå er den groteske trolldansen transponert ned en heltone til F-dur, B-dur og D-dur for korps og dessuten litt tøffere instrumentert enn originalen, der strykere, fløyte og harpe dominerer. Harpestemmen er vedlagt, men kan erstattes av klokkespill og xylofon som i lydeksemplet nedenfor.

Spilletid: 5 ½ minutt. Vanskelighetsgrad: **** | Spilt av virtuelt demo-korps | Spilleliste