Nationaltheatrets juleforestilling for barn i 1922 var «Peik og stortrollet» av Adam Hiorth (1879-1961). Johan Halvorsen skrev musikken.

Adam Hiorth var advokat. Da han studerte jus først på 1900-tallet, hadde han riktignok skrevet enkelte studentkomedier, en hel rekke studentviser og deltatt aktivt i teatergruppen i Studentersamfunnet i Oslo. Men ellers utmerket han seg ikke som forfatter.

Skuespillet er helt ukjent i dag, men det er heldigvis ikke tilfelle med Johan Halvorsens musikk. I 1925 samlet han musikkstykkene fra skuespillet i en suite kalt «Norske eventyrbilder».

1. Peik, prinsessen og stortrollet
2. Trollmøenes dans
3. Prinsessen kommer ridende på bjørnen
4. Trollenes inntog i berget det blå
5. Dans av småtroll

Den tredje satsen har tittelen «Prinsessen kommer ridende på bjørnen», som egentlig er et motiv fra folkeeventyret «Kvitebjørn Kong Valemon». Det er tydelig at Hiorth hentet litt både herfra og derfra for å snekre sammen historien om Peik som reddet prinsessen fra trollet og vant halve kongeriket.

I musikken kan vi hele tiden høre bjørnen i bassen, mens prinsessen som rir på den, kjennetegnes ved et vakkert tema i de lysere instrumentene.

Spilletid: ca. 3 minutter. Vanskelighetsgrad: *** | Spilt av virtuelt demo-korps | Spilleliste