Nationaltheatrets juleforestilling for barn i 1922 var «Peik og stortrollet» av Adam Hiorth (1879-1961). Johan Halvorsen skrev musikken og la stor vekt på å skildre hvordan store og små troll oppfører seg.

1. Peik, prinsessen og stortrollet
2. Trollmøenes dans
3. Prinsessen kommer ridende på bjørnen
4. Trollenes inntog i berget det blå
5. Dans av småtroll

Den femte og siste satsen av Halvorsens «Norske eventyrbilder» byr på et riktig fyrverkeri. Det er lett å se for seg de livlige småtrollene som myldrer fram og danner den rake motsetningen til de baktunge og groteske stortrollene i fjerde sats. Kontrasten er tydelig når de to satsene spilles attacca, slik Halvorsen har forutsatt.

Dette er en sats for korps som ikke har noe imot utfordringen med å takle krysstoneartene som dukker opp i enkelte stemmer. Før originalen ble transponert ned en heltone var satsen langt vanskeligere å spille!

Som i andre sats er harpestemmen vedlagt. Hvis korpset ikke skulle disponere harpe, er alternativet å bruke xylofon også i den rolige midtdelen, slik det er gjort i lydeksemplet nedenfor. Stemmen er nokså viktig i denne raske satsen for å skildre de sprelske småtrollene og bør derfor ikke sløyfes.

Spilletid: 3 minutter. Vanskelighetsgrad: ***** | Spilt av virtuelt demo-korps | Spilleliste