Johan Halvorsen (1864-1935) skrev i 1901 musikk til skuespillet «Tordenskjold» av Jacob Breda Bull. Musikk var ikke uvanlig i Nationaltheatret den gang, og Halvorsen skrev både sanger og mellomaktsmusikk som passende tonefølge til en rekke mer eller mindre kjente skuespill. Mest kjent er selvsagt musikken fra «Reisen til julestjernen».

«Tordenskjold» var et historisk, folkelig skuespill som ble oppført med overdådige kulisser og med fengende musikk, blant annet «Sangen om Iver Huitfeldt», også kjent som «Det stod seg et slag uti Køge Bukt». I orkestersuiten tok han bare med disse tre satsene:

1. Rigaudon (også kalt Roccoco) – spilt mellom 2. og 3. akt.
2. Krigsmarsj – Tordenskjold uti aksjon – forspill til 3. akt.
3. Sørgemarsj – Scène funèbre – Liket av Tordenskjold føres til Holmen kirke i København.

Andre del av suiten illustrerer de mange slagene Tordenskjold deltok i, blant annet i 1716, da han angrep og ødela en svensk flåte i Dynekilen ved Strömstad, slik at Karl 12 oppgav beleiringen av Fredriksten festning i Halden. Det var like før dette slaget at denne ustyrlige krigshelten som egentlig het Peter Wessel og rømte fra Trondheim som 14-åring, fikk den adelige tittelen Tordenskjold.

For vanlig korpsbesetning er verket transponert fra G-dur til F-dur. Ved bokstavene D og N i partituret avgjør dirigenten om tempoet skal være litt roligere av hensyn til alle løpene i treblås. Halvorsen har ikke angitt meno mosso i originalen, der løpene faktisk blir spilt i tempo av all lys treblås (i originalen med ett kryss for fløyte og med 2 ♭ for A-klarinettene) sammen med fiolinene.

Spilletid: ca. 6 minutter. Vanskelighetsgrad: ****(*) | Spilt av virtuelt demo-korps | Spilleliste