Johan Halvorsen (1864-1935) skrev i 1901 musikk til skuespillet «Tordenskjold» av Jacob Breda Bull. Musikk var ikke uvanlig i Nationaltheatret den gang, og Halvorsen skrev både sanger og mellomaktsmusikk som passende tonefølge til en rekke mer eller mindre kjente skuespill. Mest kjent er selvsagt musikken fra «Reisen til julestjernen».

«Tordenskjold» var et historisk, folkelig skuespill som ble oppført med overdådige kulisser og med fengende musikk, blant annet «Sangen om Iver Huitfeldt», også kjent som «Det stod seg et slag uti Køge Bukt». I orkestersuiten tok han bare med disse tre satsene:

1. Rigaudon (også kalt Roccoco) – spilt mellom 2. og 3. akt.
2. Krigsmarsj – Tordenskjold uti aksjon – forspill til 3. akt.
3. Sørgemarsj – Scène funèbre – Liket av Tordenskjold føres til Holmen kirke i København.

Peter Wessel utmerket seg med dristige manøvre mot svenskene i den store nordiske krig. Han fikk adelstittelen Tordenskjold av kongen og ble utnevnt til admiral. Men etter freden i 1720 var det ikke lenger like gøy for en kriger å være i den dansk-norske marinen.

Han skulle dra til England, men i Hildesheim ved Hannover ble han utfordret til duell av en svensk oberst og var så dumdristig å stille opp. Det gikk ikke bedre enn at svensken ga ham et dødelig stikk.

Etter at liket var brakt til København, nektet kongen å gjøre ære på den tapre krigshelten. Kongen var i svært dårlig humør fordi Danmark-Norge ikke hadde vunnet tilbake Skåne. Først 275 år etter Tordenskjolds død ble den kirkelige gravferden gjennomført i 1995.

Spilletid: Ca. 3 ¼ minutt. Vanskelighetsgrad: *** | Spilt av virtuelt demo-korps | Spilleliste