Ole Hjellemo (1873–1938) var glad i å arrangere folkemusikk fra Nord-Gudbrandsdal med mer moderne og dristige klanger enn det Grieg, Svendsen og Halvorsen hadde brukt. De første tiårene av 1900-tallet var dette ikke særlig populært. Helt til andre verdenskrig foretrakk publikum og musikkritikere de tradisjonelle klangene fra nasjonalromantikken.

Hjellemo var fra Dovre, men bodde mesteparten av livet i Oslo, der han underviste i fiolin, harmonilære og komposisjon ved Musikkonservatoriet i tillegg til å være militærmusiker.

Han skrev blant annet fem symfonier, flere mindre symfoniske verk og rapsodier, en prisbelønt kvartett, en fiolinkonsert samt flere korverk. Ingen av disse større verkene er spilt eller innspilt de siste tiårene. I de første årene etter andre verdenskrig ble enkelte av de kortere verkene spilt forholdsvis ofte i NRK.

Det vi kan støte på en sjelden gang i en gammel CD-samling, er komposisjonen «Slått». Som eneste musikkstykke av Hjellemo er den innspilt på CD både av Stabsmusikken (Norsk kulturråds klassikerserie, 1981) og HMKG (den egenproduserte Rhythm, Precision and Elegance, 2001). Dette har sikkert de fleste ikke lagt spesielt stor vekt på og senere antakelig glemt, fordi de gamle notene har i lang tid vært nærmest utilgjengelige for sivile korps.

Nå er Hjellemos original for korps fra 1912 lagt til grunn for en ny utgave uten forenklingene som kan ha sneket seg inn i mellomtiden, blant annet i versjonen som av en eller annen grunn ble kalt «Norwegian Polka Rhapsody», utgitt av Boosey & Hawkes i 1955.

Hjellemo skrev for et korps med lite variert messing, så stemmefordelingen er gjort på nytt, og akkordene er tilpasset dagens messing­besetning uten å kaste vrak på de tette, modernistiske klangene til Hjellemo. Dessuten er frasering og dynamikk revidert for å understreke viktigheten av å få den tradisjonelle hallingrytmen til å bli tydeligst mulig i alle instrumentgrupper.

Spilletid: 4 minutter. Vanskelighetsgrad: **** | Spilt av virtuelt demo-korps | ➤ Tilbake til forsiden