Scott Joplin (1868-1917) regnes som den viktigste av ragtime-komponistene i USA rundt forrige århundreskifte. Han fikk sitt store gjennombrudd med «Maple Leaf Rag» i 1899.

Han skrev konsertvalsen «Bethena» for piano i 1905. Ingen vet hva navnet refererer til eller hvem ekteparet Davenport var som han tilegnet denne valsen. Det er mulig de hjalp ham økonomisk i den vanskelige tiden etter at han hadde blitt skilt fra sin første kone. På denne tiden hadde turnéen med hans første opera «Guest of Honor» slått feil. Notene til den ble pantsatt og forsvant sporløst. Dessuten døde hans andre kone av lungebetennelse bare ti uker etter at de giftet seg.

«Bethena» er den vakreste og beste valsen Scott Joplin noen gang komponerte. Den har en vanlig valserytme i bassen, men den synkoperte rytmen i diskanten bryter med valserytmen og skaper en spesiell stemning.

I originalen starter valsen i G-dur (transponert til F-dur for korps) og fortsetter gjennom mange tonearter før den vender tilbake til G-dur. Rekken av modulasjoner og vekslingen mellom tette og velklingende akkorder og enkelte dissonanser har fått mange til å betegne «Bethena» som et mesterverk i sin sjanger.

Melodien ble brukt i filmen «Den fantastiske historien om Benjamin Button» (2008) med Brad Pitt og Kate Blanchett i hovedrollene.

Spilletid: 6 minutter. Vanskelighetsgrad: ***