Scott Joplin skrev «The Entertainer» i 1902, men de fleste ble oppmerksomme på låten først etter at den ble brukt som gjennomgangsmelodi i filmklassikeren «Stikket» (The Sting) i 1974.

Denne filmen med Robert Redford og Paul Newman i hovedrollene skildrer to svindlere som i stor stil og med stor oppfinnsomhet lurer penger fra folk i et ulovlig poker- og spillemiljø i USA på 1930-tallet – et tiår som egentlig ikke forbindes med denne typen musikk. Likevel må det sies at den sorgmuntre ragtime-musikken stemmer godt overens med stemningen i filmen.


Scott Joplin (1868-1917) regnes som den viktigste av ragtime-komponistene i USA rundt forrige århundreskifte. Han fikk sitt store gjennombrudd med «Maple Leaf Rag» i 1899. I tillegg til Scott Joplin ble Joseph Lamb og James Scott særlig ble kjent for denne musikksjangeren, som var populær hovedsakelig mellom 1900 og 1918. Den var inspirert av europeisk marsjmusikk som ble kombinert med afrikanske rytmer, slik at melodien ble «ragged», dvs. synkopert.

Ragtime startet som de svartes musikk, men den spredte seg raskt også til den hvite befolkningen gjennom vaudeville-show og salg av trykte noter for piano.

Spilletid: 5 minutter. Vanskelighetsgrad: **