Rakhmaninovs populære «Vokalise» ble skrevet for sopran/tenor og piano, men fins i utgaver for mange ulike soloinstrumenter og besetninger. Hør for eksempel Martin Fröst spille stykket på albumet «Fröst & Friends» fra 2010. Et annet eksempel ligger på vår Facebook-side.

I vår versjon for korps er stykket transponert en halv tone opp fra E-dur til F-dur (G-dur for solo B-klarinett). Korpsstemmene er en transkripsjon av Rakhmaninovs eget arrangement for kammerorkester. Doble stemmer for fløyte, obo og fagott er beholdt fra originalen, men de kan stort sett utelates.

Sergej Rakhmaninov (1873-1943) skrev «Vokalise» som det fjortende og siste stykket i samlingen «14 sanger», som er hans opus 34. Vokalise betyr at stykket skal framføres som en sang uten ord.

Rakhmaninov oppholdt seg på onkelens landsted Ivanovka da han fullførte samlingen med de 14 sangene sommeren 1912. Han overtok dette landstedet i nærheten av Tambov, om lag 40 mil sørøst for Moskva, og satte stor pris på det rolige livet der som avveksling fra en hektisk karriere som komponist og pianist.

Men idyllen varte ikke lenge. Etter revolusjonen i 1917 måtte han rømme sammen med familien, først til Finland og deretter til Norge. Han holdt en rekke konserter i Skandinavia før han året etter reiste fra Kristiania til New York og bosatte seg for godt i USA.

Spilletid: 6 minutter.