Reissigers «Fjerde fantasi» er originalmusikk for korps, skrevet for Brigademusikken i Bergen i forbindelse med en sangerfest i 1863. Flere folketoner og populære viser er bundet sammen: «Astrid, mi Astrid», Nattergalvisa (Eg veit i himmelrik ei borg), Reissigers egen halling, Beltevisa (en middelalderballade), «Katten ligger under ovnen», «Seterjentens søndag» av Ole Bull, en springdans og en halling, og til slutt «Held os, vi har et fødeland» (Vi er heldige som har et fedreland), en patriotisk sang som Reissiger skrev til Bjerregaards tekst.

I vår versjon for moderne besetning er de stillere kammermusikalske delene uendret fra originalpartituret – bortsett fra at gamle instrumenter er byttet ut med nye – mens det i tuttipartiene er lagt til instrumenter for fullt korps.

Reissigers norske fantasier har hittil bare eksistert i manuskript. De ble skrevet for den begrensede besetningen i den tids brigademusikk og har vært uspilt i mange år, trass i at de utgjør de aller første norske komposisjonene for korps.

Den originale besetningen var piccolo i Dess, fløyte i Ess, essklarinett, klarinett 1-2 i B, horn 1-2 i Ess, horn 3 i B, kornett 1-2 i B, trompet 1-2 i Ess (lavt leie), tenorhorn 1-2 i C (tenornøkkel), tenorhorn 3-4 (F-nøkkel), bassbasun i C, tuba i C, slagverk (triangel, skarptromme, stortromme, cymbaler).


Friedrich August Reissiger (1809-1883) kom til Norge fra Tyskland i 1840 og ble dirigent for operaoppsetningene ved Christiania Theater. I 1850 måtte han forlate denne stillingen og ble organist i Fredrikshald (Halden). I tillegg dirigerte han Det Fredrikstenske Musikkorps (Brigademusikken). Han er mest kjent som korkomponist. Av korpsmusikk fins det fire fantasier over norske melodier, to stykker kalt «Introduksjon og polacca» og et par marsjer.

Spilletid: 12 ½ minutt. Vanskelighetsgrad: ***(*) | Spilt av virtuelt demo-ensemble