«Unser General Dietl» (Vår general Dietl) ble skrevet av Josef Schweiger (1888-1955*). Han skal ha vært folkemusikkmedarbeider i det som 1934-1945 ble kalt Reichssender München. Men som alle som stelte med tysk radio og tysk musikk den gangen, var han del av det store propagandaapparatet i Det tredje rike.

Den lystige karakteren og en solo for to piccolo i seks ♭ tyder på at marsjen ikke ble skrevet for militær­korpsene i felten, men for det populære programmet «Hærens ønskekonsert» (Wunschkonzert für die Wehr­macht), som ble sendt live fra Berlin om søndagene fra 1939 til mai 1941 for å avlede tankene fra krigens gru.

Eduard Dietl (1890-1944) var tysk generalmajor (senere generaloberst) som ledet de tyske bergjegerne under kampene om Narvik i 1940 og senere på Murmansk-fronten (Litza-fronten). Han ble hyllet for innsatsen i Narvik, selv om soldatene hans berget seg bare fordi de allierte bestemte seg for å trekke tilbake styrkene sine.

Notene har tilhørt et tysk korps i Trondheim under andre verdenskrig og har ligget uspilt helt til Forsvarets musikkorps Nord-Norge (FMKN) satte marsjen på programmet i en konsert i 2015 til minne om frigjøringen.

For å unngå altfor mange ♭ er marsjen transponert ned i en lettere toneart. To kornettstemmer og tre trompetstemmer er nå fordelt på tre kombinerte kornett/trompetstemmer samt altsax 1-2. Tenorstemmene er sløyfet, og de originale trombonestemmene er beholdt. Andre stemmer for moderne korps er lagt til.

Spilletid: 3 minutter. Vanskelighetsgrad: ***(*)   Ogg gir best lyd. Mer...