I 1892 fikk Johan Svendsen det ærefulle oppdraget å skrive en ballett og en hymne til sølvbryllupet for Christian 9 og dronning Louise.

Han hadde bare to måneder på seg til å fullføre oppdraget. Trolig var det bare mulig fordi han kunne bruke skisser han hadde liggende, kanskje skissene til den tredje symfonien som han aldri fikk fullført.

1. Vinteren
2. Snøfnuggenes dans
3. Blomstenes dans
4. Insektenes dans
5. Våren

Første del av balletten handler om vinteren og skildrer både strålende vintervær, snøstorm og bitende frost. Begynnelsen av balletten med innslag av pantomime ligner mer på et symfonisk dikt enn tradisjonell ballettmusikk, slik framføringen ble beskrevet ved Det Kongelige Teater i København:

Vi ser et landskap ved Øresund med Kronborg slott i bakgrunnen en vinterdag. Barna leker og de voksne spaserer i solskinnet. Det blir brått mørkere. Ballettskikkelsen Vinterstormen kommer til syne, og en snømann blir til skikkelsen Vinter. Folk flykter i alle retninger når det setter inn med en veritabel snøstorm. De kommer tilbake og betrakter med sorg skadene etter at stormen har stilnet. Nå knuger frosten det snødekte landskapet, og menneskene beveger seg saktere.

Utgangspunktet for korpsarrangementet er et upublisert manus som blir oppbevart ved Det Kongelige Bibliotek i København. Originalen har knapt vært spilt på over 120 år.

Spilletid: 5 minutter. Vanskelighetsgrad: **** | Spilt av virtuelt demo-korps | Spilleliste | ➤ Tilbake til forsiden