I 1892 fikk Johan Svendsen det ærefulle oppdraget å skrive en ballett og en hymne til sølvbryllupet for Christian 9 og dronning Louise.

Han hadde bare to måneder på seg til å fullføre oppdraget. Trolig var det bare mulig fordi han kunne bruke skisser han hadde liggende, kanskje skissene til den tredje symfonien som han aldri fikk fullført.

1. Vinteren
2. Snøfnuggenes dans
3. Blomstenes dans
4. Insektenes dans
5. Våren

Siste del av Svendsens egen musikk i balletten – resten er bare nasjonalsanger og andres melodier som han arrangerte – handler om det som skjer etter at snøstormen og frosten er forbi.

En liten pike kommer inn og deler ut snøklokker til alle som hutrer. Vinterstormen jager henne, men hun smetter stadig unna helt til Vinterstormen synker sammen av utmattelse.

Dette ser Vinteren, og sammen med sine medhjelpene styrter han mot piken. Da bryter en solstråle gjennom mørket. Piken kaster strålen mot Vinteren og hans følge, som viker tilbake. Våren har seiret.

Utgangspunktet for korpsarrangementet er et upublisert manus som blir oppbevart ved Det Kongelige Bibliotek i København. Originalen har knapt vært spilt på over 120 år.

Spilletid: 5 minutter. Vanskelighetsgrad: ****(*) | Spilt av virtuelt demo-korps | Spilleliste | ➤ Tilbake til forsiden