Til kroningen av Oscar 2 og dronning Sophie i Nidarosdomen 28. juli 1873 skrev Johan Svendsen en «Kroningsmarsj», som ble spilt av fire militærkorps oppstilt langs Munkegata mens kongeparet kjørte i åpen vogn fra Stiftsgården til Nidarosdomen.

Marsjen er preget av at Svendsen nok mente det var viktig å overdøve støyen fra klaprende hestehover, vognhjul og kraftige hurrarop. Derfor har han angitt at det meste skal spilles fortissimo og sforzato.

Framføringen denne dagen ble ingen suksess. Den svenske komponisten Gunnar Wennerberg var til stede og kunne fortelle at de fire korpsene ikke greide å holde samme tempo. Det hele lød som et «jammerskrik fra ende til annen,» har han fortalt.

Svendsen skrev også en orkesterversjon som etter hvert ble framført både her hjemme og i Leipzig, London, New York og Stockholm. I London ble marsjen betegnet som «en av de fineste leilighetskomposisjoner som er skrevet». Det må vel skyldes at anmelderen ikke visste at Svendsen samme sommer hadde gjort ferdig en feiende flott Festpolonese.

For å gjøre marsjen mer egnet for mindre støyende omgivelser enn under kroningen i Trondheim er orkesterpartituret og pianostemmen lagt til grunn for den moderniserte korpsversjonen vi har her. Marsjen ble også utgitt for tohendig og firehendig klaver.

Selv om fløyte 2, obo 1-2 og fagott 1-2 er beholdt fra orkesterutgaven, kan marsjen spilles uten disse stemmene hvis korpset har besetning til å dekke de øvrige stemmene.

Spilletid: 8 minutter. Vanskelighetsgrad: *** | Spilt av virtuelt demo-korps | Spilleliste | ➤ Tilbake til forsiden