«Alte Kameraden» fins i mange utgaver. Vårt arrangement er transponert ned fra Dess-dur til B-dur for å unngå tre av de fem ♭-ene i originalen – som øker til 6 ♭ i trioen. Det er også foretatt mindre endringer i instrumenteringen for å gjøre marsjen enda mer lettspilt. I tillegg er det lagt til enkelte nye stemmer.

Notene leveres i stående A4-format, fordi «Alte Kameraden» ble skrevet for å brukes som konsertmarsj og ikke som gatemarsj. Med nærmere fem minutter er den en forholdsvis lang marsj. Det er også meningen at den skal spilles i et roligere tempo enn vanlige gatemarsjer, egentlig saktere enn ♩ = 110, slik vi har angitt.

Carl Teike (1864-1922) skrev «Alte Kameraden» i 1889, da han var ansatt i musikkorpset ved Grenadier-Regiment König Karl i Württemberg. Men da Teike ba om å få marsjen spilt i korpset, sa den lite interesserte dirigenten: «Vi har nok uspilte marsjer, så brenn den.» Det førte til at Teike sluttet i korpset og ble i stedet politimann i Ulm og etter hvert i Potsdam. Senere søkte han avskjed og jobbet i postverket i Landsberg an der Warthe i det daværende tyske Brandenburg, nå Gorzów Wielkopolski i Polen.

Fram til Teike døde fattig og av svekket helse i 1922, skrev han mer enn hundre marsjer. «Alte Kameraden» er den mest kjente av dem. Men også «In Treue fest», «Graf Zeppelin» og «Treue um Treue» blir fortsatt mye spilt. I Tyskland betraktes også disse marsjene som konsertmarsjer.

Spilletid: ca. 5 minutter. Vanskelighetsgrad: ***  Ogg gir best lyd. Mer...