Alv Schiefloe (1873-1951) var den store dikteren av revyviser i Trondheim fra 1908 til 1918. Han var egentlig typograf, men ble etter hvert journalist og lokalpolitiker.

Etter noen vellykkede revyer i arbeiderforeningen på Lademoen ble han engasjert for å skrive tekster til revyer som ble framført på forlystelsesstedet «Hjorten» i Trondheim, der det gjerne ble satt opp to revyer hvert år. Schiefloe ble kjent for viser som var infame, satiriske og dagsaktuelle, heter det i en beskrivelse av Trondheims underholdningsliv på 1900-tallet. Enkelte av visene hans har tålt tidens tann svært godt og er fortsatt ikke glemt.

Schiefloes tid som låtskriver sluttet brått da «Hjorten» mistet skjenkebevillingen og dermed mye av inntektene under forbudstiden. Norge hadde faktisk brennevinsforbud fra 1916 til 1927. Da revyene ble tatt opp igjen, var det med viser og artister fra Chat Noir i Oslo.

MAREN I MYRA
Satirisk og ironisk er slett ingen uegnet betegnelse på «Maren i Myra», som handler om det som skjedde da ektemannen Lars skulle gravlegges. Vi får høre at Maren «mista ei tåre på kista med mye besvær, det er sant». Men hun forsikrer likevel presten om at hun aldri vil glemme han Lars «som neri jorda forsvant». Så går det ikke likere enn at naboens dreng kommer for å fri den samme kvelden.

Men Maren hun svarte så pent:
Jeg skjønner det er ærlig ment,
men hjertet jeg mista
til han som gjord’ kista,
så du er nok kommet for sent.


Den enkle melodien er her gitt en moderne vri med nykomponert innledning, bro mellom versene og en kraftfull avslutning, slik det er vanlig i dag for å blåse nytt liv i gamle viseklassikere. Den kan spilles både med og uten sangsolist.

Spilletid: Ca. 3 ¾ minutt. Vanskelighetsgrad: *** | Spilt av virtuelt demo-ensemble