Strømming av lyd direkte uten bruk av Spotify, Tidal eller Apple Music er en relativt ny funksjon i nettleserne. Selv om du bruker en nyere versjon av din vanlige nettleser, er det ikke sikkert den er dimensjonert for å spille av de store lydfilene direkte på din Mac eller PC.

Derfor har vi for sikkerhets skyld lagt til rette for nedlasting av lydfiler både i mp3 og i det litt bedre, men mer plasskrevende ogg-formatet.

Fordi vi ikke har gjort oss avhengige av for eksempel iTunes, er nedlasting og avspilling gratis.

Du laster ned lydfilen og velger hvor du vil lagre den på din egen Mac eller PC, eller den kan bli lagret automatisk i en egen nedlastingsmappe. Navnet på lydfilen er ofte partitur.ogg eller noe lignende, noe du selvfølgelig kan forandre hvis du ønsker det.

Deretter kan du spille av lydfilen i et eget program eller en app.

Hvis du ikke allerede har et avspillingsprogram som godtar både mp3 og ogg, kan du laste ned gratisprogram­varen VLC Media Player. Du finner programmet flere steder på nettet, blant annet her:

http://vlc-media-player.no.softonic.com/

VIDEO MED LYD

For enkelte av partiturene har vi lagt ut muligheten for å følge med note for note mens lyden blir avspilt. Vi har ikke benyttet YouTube, men lagt til rette for at du kan laste ned videoen og spille den av på din egen PC eller Mac ved hjelp av for eksempel VLC Media Player. Merk at mange andre apper på Mac ikke kan spille av videoen, som er i Microsofts wmv-format. I Windows 10 kan den åpnes i fullskjerm i appen Film og TV hvis du ikke velger VLC Media Player eller en annen app.